200 jaar oude engel gestolen uit kerk Kwaremont: “Pastoor bewaarde engel jarenlang onder zijn bed, nu zijn we hem kwijt”

Kluisbergen is in de ban van een verdwenen engel. Uit de kerk van deelgemeente Kwaremont is een 200 jaar oude engel gestolen. Die engel maakte deel uit van de 18e-eeuwse houten preekstoel. 

De kerk van Kwaremont bij Kluisbergen is altijd open en iedereen kan er gewoon naar binnen wandelen. En nu heeft een dief dus de engel van de preekstoel afgehaald en meegenomen. Wie dat was, en hoe hij te werk ging, is nog onduidelijk.

De houten engel is minstens 200 jaar oud, en zat vast aan de preekstoel, die zelf uit de 18e eeuw stamt. “Onze vroegere pastoor bewaarde de engel altijd onder zijn bed”, vertelt Ronny Hillewaere, voorzitter van de kerkfabriek van de Sint-Amanduskerk. “Hij was bang dat het beeld gestolen zou worden. Het moet dus wel waardevol zijn.”

“Toen de pastoor met pensioen ging, hebben we het beeld teruggeplaatst in de kerk”, gaat Ronny Hillewaere verder. “Ik denk dat hij boos op mij zal zijn als hij verneemt dat de engel gestolen is. Hij heeft er altijd zoveel zorg voor gedragen. En nu zijn we hem kwijt."

Meest gelezen