foto Peter Hilz (C)

Brakel en Laarne scoren slecht op sociale woningbouw: “Onze open ruimte mag niet bebouwd worden”

Uit recente cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat in Oost-Vlaanderen Brakel en Laarne het slechtst scoren op vlak van sociale woningen. Volgens de cijfers doen beide gemeenten te weinig om tegen 2025 voldoende sociale woningen te hebben. “Maar we hebben gewoon te weinig grond om zulke woningen te bouwen”, reageert schepen Peter Vanderstuyf (Open VLD) uit Brakel. 

“Het is jammer dat we niet aan meer sociale woningen raken”, vertelt schepen Vanderstuyf uit Brakel. “Maar het is ergens ook logisch, omdat wat een plattelandsgemeente zijn. We zijn een gemeente waar we verplicht voorrang moeten geven aan natuur en landbouw. Dat heeft de Vlaamse overheid zo vastgelegd.” 

Verwarrende boodschap

Volgens schepen Vanderstuyf zou Brakel graag de doelstelling van de Vlaamse overheid willen behalen, en dus meer sociale woningen willen bouwen, maar het is onmogelijk. “We hadden een aantal woonuitbreidingsgebieden”, legt Vanderstuyf uit. “Dat zijn volgens het gewestplan gebieden die bestemd zijn voor sociale woningbouw. Maar een paar jaar geleden heeft de Vlaamse overheid beslist om die te schrappen en om te vormen naar landbouwgebied. We krijgen nu te horen dat we de norm niet halen, maar dat komt omdat we niet voldoende woonuitbreidingsgebieden hebben. Men moet weten wat ze willen: ofwel de open ruimte bewaren, ofwel sociale woningen. We kunnen niet voor allebei goed doen.”

Dure bouwgrond

Maar zijn er dan geen andere ruimtes waar sociale woningen op gebouwd kunnen worden? “Helaas raakt ook onze gewone bouwgrond op”, zegt Verstuyf. “Bovendien is gewone bouwgrond erg duur. Binnenkort komt de site van het oude zwembad bijvoorbeeld vrij, maar omdat dat geen erkend woonuitbreidingsgebied is, zouden we dat als gemeente heel duur moeten aankopen. Met woonuitbreidingsgebieden kan je gronden verwerven aan een goedkopere prijs. We staan eigenlijk met onze rug tegen de muur.”

Lichtpuntje

“Er is wel een lichtpuntje”, gaat Verstuyf verder. “Er is iemand naar de Raad van State gestapt om een van de geschrapte woonuitbreidingsgebieden opnieuw te laten erkennen als zo’n gebied. Dat zou ons de mogelijkheid geven om aan een betaalbare prijs zo’n 50 woningen te bouwen. Daarna stopt het wel opnieuw, want we kunnen geen grond toveren. We zouden kunnen kiezen voor hoogbouw, maar ook dat ligt lastig als plattelandsgemeente. Men kan niet hoger gaan dan 4 of 5 bouwlagen.”

Het lijkt voor Brakel onmogelijk om de doelstellingen te halen tegen 2025. “Ik vind dat de doelstelingen aangepast moeten worden naar de situatie van een gemeente”, zegt Verstuyf nog. “Misschien is het tijd om het gewestplan eens te herbekijken.”

Meest gelezen