AFP or licensors

Burgemeester en politie New York voor rechter wegens geweld tijdens BLM-betogingen

De procureur-generaal van de staat New York heeft een klacht ingediend tegen de politiebazen en de burgemeester van de Big Apple wegens "overdreven gebruik van geweld" tegenover betogers tijdens de Black Lives Matter-manifestaties van het afgelopen jaar. Ze deed dat naar aanleiding van 1.300 klachten die bij haar diensten werden ingediend.

De manifestaties waren een gevolg van de dood van George Floyd, een 46-jarige Afro-Amerikaan die op 25 mei van vorig jaar stierf in Minneapolis, nadat een agent zijn knie bijna negen minuten lang op zijn nek had gedrukt. Zijn dood leidde de voorbije maanden in de Verenigde Staten maar ook elders tot een historische golf van manifestaties en protesten tegen politiegeweld en racisme. Maar ook tijdens die manifestaties waren er talloze incidenten met soms zelfs doden tot gevolg.

"Het leidt geen twijfel dat de New York Police Department (NYPD) herhaaldelijk gebruik gemaakt heeft van overmatig, brutaal en illegaal geweld", aldus procureur-generaal Letitia James, nadat ze de klachten heeft onderzocht. "Van mei tot december 2020 is de NYPD op flagrante wijze overgegaan tot onrechtmatige arrestaties en heeft ze de wapenstok, pepperspray en andere technieken gebruikt tegen hoofdzakelijk vreedzame manifestanten." James citeerde 155 zaken waarbij de politie onredelijk en overmatig gebruik heeft gemaakt van geweld.

De procureur dient nu een klacht in bij de federale rechtbank van Manhattan. Ze richt daarbij haar pijlen op Dermot Shea en Terence Monahan, de twee hoofdverantwoordelijken bij de NYPD, en op de Democratische burgemeester van New York, Bill de Blasio, die de baas is van de politie in zijn stad. Volgens James hebben de drie de betrokken agenten "niet opgeleid, omkaderd of tegengehouden." Ze vraagt dan ook structurele hervormingen en de oprichting van een extern controleorgaan. De burgemeester noch de NYPD heeft tot nu toe gereageerd.

Meest gelezen