Extra maatregelen in Zoo Antwerpen en Planckendael na coronabesmetting bij apen in Verenigde Staten

Ook Zoo Antwerpen en Planckendael nemen bij de mensapen extra hygiënische maatregelen om de dieren te beschermen tegen het coronavirus. Enkele dagen geleden raakte bekend dat in de zoo van San Diego in de VS enkele gorilla's besmet zijn geraakt. "Ze lijken genetisch heel erg op ons", legt Ilse Segers uit. "Dat zagen we bijvoorbeeld al bij verkoudheden."

In Zoo Antwerpen en Planckendael zitten verschillende soorten mensapen. "In Antwerpen zijn dat gorilla's en chimpansees en in Planckendael hebben we bonobo's", vertelt Ilse Segers van Zoo Antwerpen Planckendael. Verrast door het nieuws uit de VS is ze niet: "Mensapen liggen qua DNA heel dicht bij de mens. We weten uit ervaring, dat we heel erg moeten opletten als we zelf moeten hoesten, een verkoudheid hebben of griep bijvoorbeeld. Want ze kunnen het ook krijgen."

Daarom zijn de dierenparken al lang heel erg op hun hoede: "Het hele jaar door nemen we al verhoogde hygiënische maatregelen bij de mensapen. Het gaat dan over handen wassen, handschoenen dragen, ontsmetten enzovoorts. Nu, in de winter, zorgen we er ook voor dat verzorgers van andere dieren niet in de buurt van de mensapen kunnen komen, als extra voorzorg dan."

Onze dierenarts houdt goed in de gaten of ze niet beginnen te hoesten en of ze geen snotneuzen hebben.

Ilse Segers - Zoo Antwerpen en Planckendael

Intussen houdt de dierenarts de dieren goed in de gaten. "We zouden het misschien wel merken aan het gedrag, als ze besmet geraken, maar sommige mensen vertonen natuurlijk ook geen symptomen. Dat kan ook bij de mensapen zo zijn. Maar we houden wel in de gaten of ze niet hoesten en of er geen snotneuzen te zien zijn. Zo hebben ze het ook ontdekt in San Diego, dacht ik."

 

Meest gelezen