Van doorschijnende tv tot slimme halsband: 5 opvallendste innovaties op CES, de grootste technologiebeurs ter wereld

De Consumer Electronics Show (CES) is de grootste technologiebeurs ter wereld. Dit jaar was het een digitale versie omwille van corona. Normaal is de beurs in Las Vegas. Wij hebben de vijf opvallendste innovaties op een rij gezet. 

De Consumer Electronics Show (CES) is het walhalla van de technologie. De beurs werd voor het eerst gehouden in 1967 in New York en groeide uit tot dé referentie. Alle grote spelers willen er aanwezig zijn om hun nieuwste innovaties te tonen. De CES verhuisde in 1979 naar Las Vegas en had vorig jaar 170.000 bezoekers en 4.500 exposanten. Maar door de coronacrisis moesten ze de beurs dit jaar noodgedwongen digitaal organiseren. Zo’n 1.800 exposanten hebben de voorbije week hun producten voorgesteld tijdens wervelende shows op hun websites, sociale media en YouTube. 

1. Petpuls leest de gedachten van jouw hond

Heb je je ooit afgevraagd hoe jouw hond zich voelt? Wel, het Zuid-Koreaans bedrijf Petpuls heeft daar een oplossing voor gevonden. Het bedrijf ontwikkelde een halsband vol met sensoren die het blaffen van jouw hond analyseert. In de halsband werden zo’n 10.000 blafgeluiden van 50 hondenrassen verwerkt. 

Dit van Petpuls toont hoe de halsband werkt: 

Dankzij artificiële intelligentie worden die dan omgezet in een ‘gevoelstoestand’ die via WIFI vertaald wordt naar een app op jouw smartphone. En net zoals de meeste slimme horloges van het moment heeft Petpuls ook een stappenteller, zo kan je zien of jouw hond genoeg beweegt. Petpuls kreeg tijdens deze editie van CES heel wat aandacht omdat het een innovatieprijs in ontvangst mocht nemen.

2. Sunrise toont of je slaapapneu hebt

Tijdens de CES worden heel wat wearables (apparaten die lichaamsfuncties meten, red.) voorgesteld. Vooral in de medische sector zien we heel wat interessante evoluties. Eentje daarvan is van het Belgische Sunrise. Zij ontwikkelden een wearable die mensen met slaapapneu moet helpen. Meestal moeten mensen, die tijdens de slaap ademhalingsproblemen hebben, naar een slaapkliniek gaan en zich laten onderzoeken. Met de Sunrise wearable kan u volgens de makers zelf uw slaap in kaart brengen.

Hier legt medeoprichter Laurent Martinot aan ons uit hoe Sunrise werkt:

Videospeler inladen...

Volgens professor Dirk Pevernagie, verbonden aan de slaapkliniek van de UGent,  zegt de Sunrise niets over de ernst van de slaapapneu, maar kan het nuttig zijn voor de screening (heeft iemand apneu of niet). Het kan ook gebruikt worden voor mogelijke opvolging.  De Sunrise is al goedgekeurd in Europa, en wacht op een goedkeuring in de VS.  Het apparaat is ook genomineerd voor de Innovation Award van CES 2021. 

De wearable van Sunrise.

3. LG komt met een doorschijnende TV

Op de CES worden elk jaar heel wat nieuwe televisietoestellen voorgesteld. Nu is dat niet anders. Het Zuid-Koreaanse LG pakt uit met een doorschijnende TV die je aan het uiteinde van jouw bed kan zetten. Het toestel is volgens LG voor 40 procent transparant en toont beelden in hoge resolutie. Het is niet de eerste keer dat de Zuid-Koreaanse technologiereus een transparante TV voorstelt tijdens de CES. Eerder toonde het gelijkaardige apparaten die vooral bedoeld waren als experiment. LG hoopt dat dit soort schermen vooral gebruikt zullen worden in slimme apparaten - zoals de deur van een koelkast - of in de reclamesector. Ook concurrenten TCL, Philips en Samsung toonden nieuwe tv-toestellen met een hoge resolutie of gebogen scherm.

Dit filmpje van LG toont het scherm eruit ziet:

4. Cadillac wil je laten vliegen in een drone

Omdat alle ogen in technologieland deze week gericht waren op de CES, willen ook autoconstructeurs een deel van de aandacht meepikken. Zo ook bij de Amerikaanse autoreus General Motors die onder enorme druk staat van nieuwe autobouwers zoals Tesla. Cadillac - één van de merken van GM - stelt de eVTOL voor, de personal drone, die je kan gebruiken als transportmiddel in grote steden. De eVTOL heeft een elektrische motor van 90kW en vliegt met de hulp van vier propellers. Wanneer de eVTOL zal opstijgen is niet duidelijk. Voorlopig houdt GM het op een concept dat onze manier van verplaatsen in de nabije toekomst gaat veranderen.

In dit flimpje legt iemand van GM uit hoe de eVTOL er zal uitzien:

Videospeler inladen...

5. Nobi: de lamp die weet wanneer je valt

We eindigen met Nobi, een slimme lamp die, net zoals de Sunrise, werd ontwikkeld door een Belgische start-up. De sensoren in de lamp kunnen een mogelijke val detecteren. Als iemand een val maakt, zal de lamp dat detecteren en in eerste instantie vragen of alles goed gaat? De lamp kan ook familie of vrienden waarschuwen via de smartphone. Volgens de makers van Nobi zal de lamp vooral nuttig zijn bij ouderen die alleen wonen of in woonzorgcentra.

De technologiebeurs CES kwam deze week ook aan bod bij "De Inspecteur" op Radio 2:

2018 Getty Images

Meest gelezen