Dood everzwijn aangetroffen in Zemst

In Zemst is ter hoogte van het Linterpoortenkasteel een dood everzwijn aangetroffen. Het dier werd gevonden door een lid van Natuurpunt en was wellicht al enkele weken eerder gestorven. Dat bewijst dat het everzwijn echt aan een opmars bezig is, zegt de Wildbeheerseenheid Zennevallei.

Het dode everzwijn is donderdagmorgen gevonden aan het Linterpoortenkasteel. Een lid van Natuurpunt had de vondst gemeld via de sociale media.  "Het dier is wellicht enkele weken geleden aangereden", zegt François Verbruggen van de Wildbeheerseenheid Zennevallei.  "Het was nog een vrij jong dier en het moet ook veel geleden hebben. Volgens zijn lengte moest dat een gewicht hebben van 40 kilogram en het woog nog amper 20 kilogram. Het moet bezweken zijn aan de opgelopen verwondingen", zegt François Verbruggen nog.

Everzwijnen zijn echt in opmars

"De everzwijnen zwermen alsmaar verder uit, want we treffen ze nu al aan aan de zuidelijke kant van de E19", zegt François Verbruggen.  "Dat is begonnen vorige zomer. Toen werden de eerste everzwijnen opgemerkt in Kortenberg. Nadien is er nog een dier geschoten in Kampenhout en nu dus deze vondst in Zemst.  De everzwijnen kunnen ook heel wat schade aanrichten aan bijvoorbeeld landbouwgewassen, tuinen en gazons. Ook wandelaars die op de paden in de bossen lopen, zijn niet helemaal veilig. Zeker niet als het om een vrouwelijk everzwijn gaat met biggetjes, waarschuwt François Verbruggen.

Meest gelezen