AFP or licensors

Duizenden vluchtelingen dakloos na brand in kamp Bangladesh: "Zoveelste rampspoed voor Rohingya"

In het zuiden van Bangladesh heeft een brand gewoed in een vluchtelingenkamp voor Rohingya. Er zouden geen slachtoffers zijn, maar honderden woningen zijn volledig of gedeeltelijk verwoest. Het is een zoveelste rampspoed voor de Rohingya-vluchtelingen, die de voorbije jaren met bruut geweld werden verdreven uit Myanmar.

De Rohingya zijn een overwegend islamitische minderheid die de voorbije jaren met bruut geweld is verdreven uit buurland Myanmar. Zo'n 1 miljoen vluchtelingen leven sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in kampen in het zuiden van het straatarme Bangladesh. 

In een van die kampen, het Nayapara Camp, is vanochtend brand uitgebroken. Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn 550 woningen -of wat daarvoor moet doorgaan- die onderdak boden aan 3.500 mensen, volledig of gedeeltelijk verwoest. 

De brandweer had twee uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. De oorzaak van de brand is niet duidelijk. 

(tekst gaat door onder de tweet)

De brand betekent een zoveelste rampspoed voor de Rohingya. "Dit is weer een verwoestende klap voor een volk dat al jarenlang onzegbaar lijdt", zegt Onno van Manen, hoofd van de hulporganisatie Save the Children in Bangladesh. "Deze vernietigende brand heeft veel families beroofd van het schamele onderdak en het kleine beetje waardigheid dat ze nog hadden."    

Vorige maand nog werden enkele duizenden Rohingya overgebracht van de overbevolkte kampen op het vasteland naar Bhasan Char,  een eiland op drie uur varen in de Golf van Bengalen. Een omstreden verhuizing, want het kunstmatig aangelegde eiland loopt het risico om bij stormen onder water te komen te staan.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen