Videospeler inladen...

Gearresteerde Ibrahima is aan hartstilstand overleden, blijkt uit autopsie

De 23-jarige Ibrahima Barrie, die zaterdag overleed na te zijn opgepakt door de Brusselse politie, is gestorven aan een hartstilstand. Dat kreeg zijn familie te horen op basis van de eerste vaststellingen, zo meldt hun advocaat Alexis Deswaef.

De autopsie bracht een hartafwijking bij Ibrahima Barrie aan het licht, zo kreeg de familie van de jongeman te horen. Hij zou een hartaanval hebben gekregen. Nog volgens de advocaat zouden de eerste vaststellingen van het toxicologisch onderzoek niet wijzen op drugsgebruik.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ibrahima Barrie werd zaterdagavond gearresteerd toen hij probeerde te vluchten tijdens een politiecontrole vlak bij het Brusselse Noordstation. De politie kon hem inrekenen en bracht hem naar het politiebureau. Bij aankomst verloor de jongeman het bewustzijn. Een ambulance kwam ter plaatse en bracht Ibrahima Barrie naar het ziekenhuis, waar hij even later overleed.

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar onopzettelijke doodslag, om te kijken of er een link bestaat tussen de dood van Ibrahima Barrie en het politieoptreden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zei gisteravond in "Het Journaal" dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat de politie in de fout zou zijn gegaan.

Ik denk niet dat dit met mijn zoon zou gebeurd zijn 

Advocaat Alexis Deswaef

Volgens de advocaat van de familie, Alexis Deswaef, zijn er in deze zaak wel twee fouten gemaakt door de politiediensten. "Ibrahima Barrie had ten eerste niet moeten opgepakt worden, maar eens je opgepakt bent, sta je onder de verantwoordelijkheid van de politie. En zij hebben hem vijf à zeven minuten bewusteloos laten liggen. Ze hebben hem laten sterven. Als de familie dan zegt: "Dat is gebeurd, omdat hij een zwarte man is", dan kan ik dat niet ontkennen, want ik denk niet dat dit met mijn zoon zou gebeurd zijn. 

Deswaef wijst er ook op dat het hartfalen alleen niet de doodsoorzaak kan geweest zijn van de jongeman. "Het autopsieverslag vermeldt een hartkwaal, maar dat de dood op zich niet kan uitleggen."

Na een manifestatie voor de overleden jongeman kwam het gisteren tot zware rellen in Brussel. Er werden 116 mensen opgepakt. Vijf agenten raakten gewond. Er werd ook veel schade aangebracht, onder meer door brandstichting bij een politiekantoor.

Bekijk hier hoe de rellen gisteren losbarstten in Brussel: 

Videospeler inladen...

Dat de betoging zo uit hand liep, heeft volgens activist Yassine Boubout te maken met woede en haat tegen de politiediensten. "Mensen zijn gefrustreerd en kwaad," zegt Boubout in "De Ochtend" op Radio 1, die onderzoek doet naar geweld bij de politiediensten bij het "European Network Against Racism". "Ze kennen ook de slachtoffers. En ze zijn kwaad omdat er foutieve informatie verspreid wordt. Bijvoorbeeld: zeggen dat het slachtoffer drugs bijhad, terwijl dat niet klopt. Maar dat dat uitmondt in rellen, is niet goed te praten." 

Meest gelezen