Geen autosalon dit jaar, maar autohandelaars ontvangen je met open armen

Normaal zou vandaag het autosalon opengaan, maar omwille van corona gaat dat niet door. Autohandelaars zijn blij dat hun toonzaal mag open blijven, en dat ze op die manier toch auto's kunnen verkopen. Want sinds maart vorig jaar is  het aantal verkochte auto's sterk gedaald. 

't Is stil op de Heizel in Brussel. Geen autosalon dit jaar. En dat is wennen voor autohandelaars zoals André Detournay van de Mazda-garage in Lembeek. "In onze sector is het autosalon altijd een heel drukke maar ook leuke periode. Onze garage is een familiebedrijf en ik ga al sinds mijn achttiende mee met mijn vader naar het autosalon. Het is een speciale sfeer. Vooral het contact met de klanten op het autosalon is fijn. En dat is dit jaar allemaal anders."

De klant is nog niet klaar om een auto online te bestellen 

De autosector lijdt ook erg onder de coronacrisis. "De autoverkoop is sinds maart vorig jaar erg naar beneden gegaan," zegt André Detournay. "Wij zitten dan ook nog met een zware investering in de stockage van auto's. Als je 40 procent minder omzet hebt, kan dat tellen. Sommigen dachten dat klanten hun weg zouden vinden naar het internet om daar een auto te bestellen. Maar dat is niet zo, de klant is daar nog niet klaar voor. Mensen willen in een auto gaan zitten, de ruimte voelen, de koffer zien, de kleur bekijken. En nu mensen meer thuis werken, wordt de auto ook minder gebruikt waardoor je minder vaak naar een garage moet."

Het autosalon verloopt dit jaar digitaal. "Mensen kunnen auto's online bekijken via de website van de verdeler. En er staan ook specialisten klaar die online uitleg geven over de auto's. Maar dan is er natuurlijk geen persoonlijk contact. En daarom kunnen klanten ook bij ons langskomen. Als ze met twee komen, doen ze dat best op afspraak. We zijn blij dat we onze toonzaal mogen openstellen, ondanks corona."

Meest gelezen