Geen fitness voor Oost-Vlamingen: toestellen bijna uitverkocht en clubs moeten ook buitenactiviteit stopzetten

Sporten in een fitnesscentrum kan al een tijdje niet meer, maar ook thuis fitnessen wordt moeilijk, want bijna alle fitnesstoestellen zijn uitverkocht in Oost-Vlaanderen. "Het is zo belangrijk om fit en gezond te zijn, maar het wordt alsmaar moeilijker", zucht personal coach An Soenens.

Fitnessen is geen evidentie in coronatijden, want sportclubs moeten verplicht de deuren sluiten. En uitbaters die proberen de regels te omzeilen, zijn eraan voor de moeite. Zo was er een fitness in Stekene die fitnesstoestellen op de parking geïnstalleerd had, onder een tentje, zodat een beperkt aantal leden nog kon fitnessen.  In de buitenlucht en op veilige afstand van elkaar. Maar het duurde niet lang voordat de politie hen kwam duidelijk maken dat dat eigenlijk niet mag. 

Er zou ook een fitness zijn in Aalter die de leden laat fitnessen, wanneer ze in een formulier verklaren dat ze moéten sporten omwille van medische redenen. Zowel fysieke als mentale problemen, zijn voor de fitness een goede reden om de regels te overtreden. "Maar het mag gewoon niet", vertelt personal coach An Soenens op Radio 2 Oost-Vlaanderen. An Soenens baat FEL uit, een sportclub in Gentbrugge, maar zij heeft haar werking volledig moeten stilleggen. "Met pijn in het hart, want ik wil mijn klanten heel graag helpen, maar het kan nu even niet. Anders heb ik geen recht op financiële steun van de regering."

Online sportles? Geen vervangingsinkomen!

"De regels zijn eigenlijk heel duidelijk voor fitnesscentra en personal coaches", gaat Soenens verder. "We moeten simpelweg alle activiteiten stoppen. De horeca mag aan take-away doen, maar wij hebben geen alternatief. We mogen geen sportkleren verkopen, we mogen geen online lessen geven - zelfs niet gratis- , we mogen geen één-op-één lessen geven, we mogen niets. Wel ja, je mág sommige alternatieve dingen wel doen als je denkt dat jouw zaak daarmee nog genoeg verdient. Maar als je bedrijf actief blijft, ook al is het maar voor een klein deel, dan heb je geen "dubbel overbruggingsrecht". Dat is een vervangingsinkomen waar zelfstandigen recht op hebben in deze crisis."

"Het was niet makkelijk om mijn werking stil te leggen", zucht An. "Het is zo belangrijk om fit te zijn, zowel fysiek als mentaal. Want wie fysiek gezond is, heeft een betere weerstand en zal minder zwaar ziek zijn als die besmet raakt met het coronavirus. Mentale gezondheid is minstens even belangrijk in deze tijden van eenzaamheid. Ik wil dus heel graag mijn klanten helpen en bijstaan, maar ik kan het jammer genoeg niet. Als ik wil dat mijn bedrijf blijft bestaan en dat ik in de toekomst nog mensen kan helpen, dan heb ik dat vervangingsinkomen echt nodig. Dus dat betekent: alle boeken toe." 

Disclaimer: bovenstaande informatie is niet up to date. An Soenens weet ondertussen dat zij foutieve informatie had meegekregen van haar sociaal secretariaat. Gratis online lesgeven mag wel. Je kan er meer over lezen in dit artikel.

Vraag naar fitnesstoestellen groter dan aanbod

Ondertussen wordt het ook alsmaar moeilijker om thuis een ruimte in te richten als fitness, want in Oost-Vlaanderen zijn alle sporttoestellen bijna uitverkocht. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie. "Wij hebben momenteel heel veel vraag naar sporttoestellen zoals loopbanden, crosstrainers, hometrainers en roeitoestellen. Ook gewichtjes zijn erg gewild",  vertelt Olivier Saelens van Decathlon Gent. "Maar wij kunnen veel klanten niet helpen, want bijna alles is uitverkocht. Af en toe krijgen we nog wel eens een aantal toestellen binnen, maar die zijn dan zo goed als meteen verkocht. Een stock aanleggen lukt niet nu. De vraag is gewoon veel groter dan het aanbod."

Het is natuurlijk wel belangrijk om te blijven bewegen. Olivier raadt dan ook aan om thuis aan de slag te gaan zonder toestellen of gewichten. "Je kan ook perfect oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht. Gewoon op een matje. Dat is minstens even gezond, of zelfs gezonder. Want zonder toestel zal je je lichaam minder snel overbelasten." 

Meest gelezen