Radio 2

Gemeenteraadslid blijft weg uit gemeenteraad van Hoegaarden: "De raad moet online vergaderen, dat is veiliger"

Gemeenteraadslid van Hoegaarden Philip Collaers (N-VA) gaat niet naar de gemeenteraad omdat de leden fysiek bijeen komen. Omwille van corona vindt hij dat niet veilig, hij wil dat de gemeenteraad online vergadert. En toch gebeurt alles in coronaveilige omstandigheden, zegt de burgemeester. Er wordt bijvoorbeeld vergaderd in een grotere zaal. 

Grand Cru

De gemeenteraad van Hoegaarden komt wegens de coronacrisis momenteel bijeen in de zaal Grand Cru, een tentoonstellingszaal in het gemeentehuis. De zaal is groter dan de raadzaal waar de gemeenteraad normaal vergadert. Hoegaarden vroeg raad aan de intergemeentelijke preventiedienst van de intercommunale Interleuven. De experts vonden dat  de zaal geschikt was.  

Met masker

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers  wijst erop dat de zaal over twee deuren beschikt. "Iedereen kan langs de ene kant binnenkomen en langs de andere kant de zaal verlaten. Vergaderen zonder masker zou mogen, gezien de grootte van de zaal. Toch dragen alle gemeenteraadsleden een mondmasker. Ik draag  als burgemeester en voorzitter een gezichtsscherm, dat is makkelijker om te praten. We hebben ook een kleine gemeenteraad van 17 leden.  Als ik sommige persconferenties van de regering zie, dan zitten zij veel dichter bij elkaar dan wij."

Schepencollege

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers onderstreept dat hij niet tegen onlinevergaderingen is. Het schepencollege van Hoegaarden vergadert wel digitaal. "We zijn maar met vijf, da's efficiënter", aldus Taverniers. "Op een onlinegemeenteraad is het moeilijker om iedereen aan het woord te laten, vandaar dat wij nog fysiek bijeenkomen. Ik vind het zeker veilig, anders zouden wij het niet doen."

N-VA

Philip Collaers, gemeenteraadslid van oppositiepartij N-VA , ging deze week  niet naar de gemeenteraad. Hij vindt dat de gemeenteraad online moet vergaderen. Dat is veel veiliger. In december bleven de drie gemeenteraadsleden van N-VA al thuis."Bij onlinevergaderingen is er geen verplaatsing nodig", zegt Collaers. "Er is geen risico op fysiek contact. Het coronavirus krijgt geen enkele kans om zich te verspreiden." Volgens Collaers zeggen ook de experts van Interleuven die onderzochten hoe de vergadering in zaal Grand Cru coronaproof kan verlopen, in hun verslag dat prioriteit moet worden gegeven aan onlinevergaderen.

Meest gelezen