Videospeler inladen...

Goossens en Van Gucht: "Alle reizigers testen die uit Verenigd Koninkrijk komen"

Microbioloog Herman Goossens en viroloog Steven Van Gucht raden aan om iedere reiziger die uit het Verenigd Koninkrijk komt verplicht te testen, ook als ze minder dan 48 uur in dat land aanwezig geweest zijn. De maatregel moet helpen om een doorbraak van de Britse variant van het virus te stoppen. 

De Britse variant van het virus is 30 tot 50 procent meer besmettelijk dan de klassieke variant. Uit onderzoek blijkt dat de Britse variant een hoge virale lading heeft en dat er een bepaald gen in ontbreekt (S-dropout). De variant is al sinds november in het land, maar is nog niet de dominante variant geworden, zoals in het Verenigd Koninkrijk.

"Het is niet noodzakelijk dat die variant bij ons zal doorbreken, maar dan moeten we wel enkele "gaten" dichtstoppen", zegt Van Gucht. Zo moeten we beter toekijken  op het testen en de quarantaine van mensen die uit het buitenland terugkeren. Ook zouden mensen die symptomen hebben zich zo snel mogelijk moeten laten testen, ze stellen dat dikwijls nog te lang uit of laten zich helemaal niet testen.

Alle reizigers uit VK testen

Om de Britse variant te vertragen moeten we best alle mensen die uit het Verenigd Koninkrijk komen testen, ook diegenen die minder dan 48 uur daar zijn geweest. Bij de aankomst van de Eurostar in  Brussel zijn er heel wat mensen die zich niet ter plekke laten testen, dikwijls met het excuus dat ze minder dan 48 uur weg geweest zijn. 

Maar de besmetting met de Britse variant kan zeer snel gaan en uit de resultaten van het ULB-labo blijkt dat het aantal gevallen van S-dropouts gestegen is tot 28 procent. Dat betekent wel niet dat het allemaal om de Britse variant gaat. In het eigen onderzoek van Goossens naar 17 uitbraken in ons land, bleek dat bij de helft van de S-dropouts, het om de Britse variant gaat. 

Bekijk hier het interview met Goossens in "Terzake" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op welke manier de Britse variant meer besmettelijk is, is ook nog niet duidelijk. Het zou kunnen zijn dat er bij die variant meer virus wordt geproduceerd, of het zou kunnen zijn dat de duur van de besmettelijkheid langer is dan de negen dagen die we nu aannemen, zegt Van Gucht, maar dat zijn voorlopig pure speculaties. 

Mede daarom stelt Goossens voor om de periode van isolatie voor iemand die besmet is te verlengen van de huidige zeven dagen tot tien dagen. Hij pleit er ook voor om bij het vaststellen van een geval van de Britse variant uitgebreid te testen, desnoods een heel dorp zoals onlangs in Nederland is gebeurd. 

Bekijk hier het gesprek met Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage over Brussel-Zuid in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen