Grondwettelijk Hof: digitale vingerafdruk mag op elektronische identiteitskaart

Op de nieuwe elektronische identiteitskaarten mag een digitaal beeld van je vingerafdruk komen. Dat staat in een arrest van het Grondwettelijk Hof. Tegen de digitale vingerafdruk was een klacht ingediend door privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert en door de Liga voor Mensenrechten, onder meer omdat de vingerafdruk niet veilig zou zijn.

De nieuwe elektronische identiteitskaarten worden sinds vorig jaar uitgereikt. Een goeie vijftigduizend Belgen heeft er al een gekregen. Op de kaart (eID) staat een digitaal beeld van je vingerafdruk, en dat mag zo blijven, oordeelt het Grondwettelijk Hof.

Het is al de tweede horde die de digitale vingerafdruk neemt. Toen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in 2018 besliste om digitale vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart, was er al een negatief advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

In maart 2019 begon privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert een procedure om de beslissing van Jambon te laten vernietigen door het Grondwettelijk Hof, onder meer omdat - volgens de jurist - de digitale vingerafdruk niet wettelijk, niet proportioneel en niet veilig zou zijn. Ook de Liga voor Mensenrechten trok naar het Grondwettelijk Hof.

Overheid beschouwt alle plus-12-jarigen als potentiële criminelen
Matthias Dobbelaere-Welvaert, privacyjurist

Maar de jurist en de Liga vangen dus bot voor het Grondwettelijk Hof, dat van oordeel is dat het doel, identiteitsfraude bestrijden, een inmenging in het recht op eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens "redelijk verantwoordt". Dat er geen permanent centraal register van alle vingerafdrukken wordt ingevoerd, speelt daarbij een rol.

Matthias Dobbelaere-Welvaert reageert teleurgesteld via een videoboodschap op Twitter (zie hieronder): "Vandaag is een uitermate trieste dag voor onze privacy en voor alle plus-12-jarigen die straks naar hun stad of gemeente moeten om hun vingerafdrukken af te geven aan een overheid die hen eigenlijk beschouwt als potentiële criminelen", zegt hij. 

Hij bekijkt of het "budgettair en juridisch" steekhoudt om nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Meest gelezen