Hasselt grote winnaar van de Vegan Awards: 5 van de 11 awards voor Hasseltse horeca

Hasselt is de grote winnaar van de Belgian Vegan Awards. Maar liefst vijf van de elf awards werden weggekaapt door Hasseltse horecazaken. Naast de intussen gevestigde waarden Lento (best diner) en Peas (best pastry), wisten ook De Sladerij (best breakfast or brunch), Botanique (best fast food) en Sappig (best catering/food truck) een nominatie te verzilveren.

Vergeet Antwerpen of Gent. Hasselt is voortaan dé uitvalsbasis voor liefhebbers van vegan. Géraldine Eechaudt van De Sladerij sleept voor het eerst een award in de wacht. “Toen ik zes jaar geleden uit Brussel naar Hasselt verhuisde, miste ik een lunchzaakje met gezonde voeding. Dus begon ik er gewoon zelf een!" 

Het is duideijk een onderscheiding die ik aan mijn klantjes te danken heb. Er is geen groter compliment

Géraldine Echaudt van De Sladerij

"Toen ik startte,  had ik nooit gedacht dat ik er zes jaar later een Vegan Award mee zou winnen", gaat Géraldine verder. "Omdat ik in juni mama ben geworden, stond het werk eerlijk gezegd even op een lager pitje. En dan waren er natuurlijk ook nog de coronabeslommeringen. Dus deze overwinning komt echt van de mensen zelf. Er bestaat geen grote compliment dan dat.”

Populaire zondagsbrunchen van De Sladerij

Naast een assortiment aan salades, begon Eechaudt met een brunchbuffet. “Eigenlijk kon ik daar pas écht mijn ei in kwijt. Onze kleurrijke tafel vol bananenpannenkoeken, chia balls, frambozenbrood en allerlei bereidingen met groenten en fruit werd duidelijk geapprecieerd. Tot voor kort was elke zondagbrunch uitverkocht. Ons aanbod is trouwens zeker niet uitsluitend veganistisch. Deze prijs bevestigt vooral dat mensen gerechten op basis van pure producten erg waarderen.” 

Alles is bij ons vers. We maken zelfs de ketchup zelf

Tom Paumen van Botanique

Ook Tom Paumen en zijn partner Sebastian Van Dongen van de Botanique mogen hun feestneus opzetten. “Dat vegan niet meer is dan een krokant korstje gevuld met een handvol erwtjes is klinklare onzin. Dat zien gelukkig steeds meer Hasselaren in. Vooral de jeugd is mee met ons concept. Dat draait niet enkel om veganistische maaltijden, maar om duurzaamheid. Alles wat je bij ons krijgt voorgeschoteld is vers. We maken zelfs de ketchup zelf.” 

Funky junkfood

De Botanique gaat met de “best junk food”-award aan de haal. “Een topcategorie! Al beschrijven wij onze maaltijden eerder als "funky junkfood". Onze burgers zijn niet alleen gezond, maar ook bijzonder smaakvol. Als niet-vegetariër of -veganist durf ik oprecht te stellen dat ze beter smaken dan veel klassieke bereidingen met vlees. We hebben zelfs "een kapsalon" op onze menukaart staan, anders dan het origineel, maar minstens even lekker. We vinden het fijn om een nichepubliek aan te spreken maar hopen natuurlijk dat steeds meer Vlamingen de nieuwbakken ‘veganhoofdstad’ komen ontdekken.” 

Meest gelezen