Flip Franssen

Hogere uitkering overtuigt technische werklozen van Oost-Vlaanderen niet om te helpen in zorg

Geen enkel personeelslid van de provincie Oost-Vlaanderen dat technisch werkloos is, springt bij in de zorgsector. De provincie voorziet nochtans een extra vergoeding voor mensen die dat doen. Normaal krijgen ze 80 procent van hun loon, maar als ze helpen, past de provincie het verschil bij. 

Een tijd geleden gaf de provincie Oost-Vlaanderen de mogelijkheid aan de werknemers om een hogere werkloosheidsuitkering te krijgen als ze zouden bijspringen in de zorg. “Veel mensen staan nu op technische werkloosheid. Ze krijgen daardoor 80 procent van hun loon uitbetaald, maar als ze zouden bijspringen in de zorg, krijgen ze 100 procent uitbetaald”, klonk het toen. “Helaas is er niemand op ingegaan”, zegt gedeputeerde Kurt Moens. 

Wel vrijwilligers geactiveerd

Het gebrek aan bereidheid van de technisch werklozen van de provincie moet wel genuanceerd worden, zegt Moens: “Er staan op dit moment maar 10 mensen op technische werkloosheid én er zijn een aantal werknemers van onze provincie – die nog wel aan het werk zijn – die zich hebben aangemeld voor vrijwilligerswerk. Er is bijvoorbeeld iemand die via het Rode Kruis op vrijwillige basis in een woonzorgcentrum werkt. Ze krijgt daar 4 dagen dienstvrijstelling voor. Er is ook een verpleegkundige bij ons die opgeroepen kan worden in geval van nood. Als ze een oproep krijgt, dan krijgt zij ook dienstvrijstelling.” De provincie wil deze vorm van hulp bieden ook promoten bij de werknemers.

“De oproep aan technische werklozen bleek misschien geen succes, maar als er opnieuw minder mensen aan het werk zijn, zetten we er toch opnieuw op in”, zegt Moens nog. “Daarnaast zullen we ook andere maatregelen – zoals die dienstvrijstelling – verder blijven promoten voor mensen die vrijwilligerswerk doen.” 

Meest gelezen