Murilo Viviani - Unsplash

Instructeur bezorgd over coronamaatregelen hondenscholen: “Veel puppy’s krijgen nu niet de kans om getraind te worden”

Door de coronacrisis is het al maandenlang een stuk minder evident om je puppy een basistraining te geven. Door de maatregelen kan niet elke hondenschool open blijven. Het is al 15 jaar de missie van Chris Verledens uit Staden om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om hun hond te laten trainen in de cruciale eerste 6 maanden van hun leven. Hij vreest dat er nu veel mensen afgeschrikt worden om zo’n opleiding te volgen.

Hondentrainer Chris Verledens is instructeur bij hondenschool “De brave bakelanders” in Langemark. Omdat het een school is met veel ruimte kunnen ze nog altijd evenveel lessen geven, maar voor veel minder baasjes en hun honden. Er zijn scholen zoals in Staden die het niet coronaveilig kunnen organiseren en dus nu gesloten zijn.

In de zomer toen de maatregelen veel soepeler waren, werden de hondenscholen overspoeld. Want beide lockdowns zorgden ook voor een stijgende vraag naar pups.

6 cruciale maanden

Verledens maakt zich zorgen, maar wil nu ook niet zeggen dat hij schrik heeft voor een generatie onhandelbare honden: “Echt grote problemen verwacht ik niet. Maar er zijn zeker mensen die nu afhaken omdat het veel moeilijker is om een afspraak te maken. Ze stellen het dan uit. Net die eerste 6 maanden van een hond zijn leven zijn zo belangrijk”, zegt Verledens.

Honden komen volgens de hondentrainer al een tijdje te negatief in het nieuws na de ophef die ontstond over het populaire YouTubekoppel dat een puppy kocht bij een broodfokker en bijtincidenten.

“Daar is echt een oplossing voor: de hondenschool”, zegt hij rotsvast overtuigd: “Als ik 1 persoon kan overtuigen om lessen te volgen, dan is mijn missie al geslaagd. Want het begint allemaal bij de puppy. Die periode komt niet meer terug. Hoe ouder de hond wordt, hoe moeilijker het wordt om die een goede opleiding te geven. Een hond moet de eerste 6 maanden zoveel mogelijk geconfronteerd worden met prikkels. Het dier kan er zo ontzettend veel van leren. Je hond wordt dan op termijn veel meer een gezinslid, waardoor je er veel meer van zal terugkrijgen. Pas op, er zijn altijd honden waar ook wij geen oplossing voor vinden”, zegt Verledens.

Hond mist competitie

De instructeur heeft zelf een hond, Ziva, die hij traint om aan wedstrijden mee te doen in de discipline gehoorzaamheid. Volgens hem mist ze het: “Haar gehoorzaamheid vermindert. Ook de voeling met het plein en de toestellen is aan het verdwijnen. Ik train ze elke keer tijdens onze avondwandeling. Maar een belangrijke oefening die ze mist, is het opspeuren van een voorwerp dat ik gooi naar een moeilijke plek. Dat vindt ze heel plezant. Je ziet die hond dan werken, nadenken en speuren. Ze is er eigenlijk voor gemaakt. In het openbaar kan dat zomaar niet en thuis kan ik daar onmogelijk op trainen”, besluit Verledens.

Meest gelezen