Videospeler inladen...

Inwoners van War in West-Virginia zien toekomst somber tegemoet: "We hebben geen nieuwe burgeroorlog nodig"

De burgemeester Robert Beavers van het stadje War in West-Virginia in de VS heeft met lede ogen moeten vaststellen dat de verkiezingsbeloftes van Trump ijdele hoop waren. War ligt in een van de armste regio's in Amerika en meer dan tachtig procent van de bevolking is afhankelijk van werk in de steenkoolmijnen. Thomas De Graeve tekent doorleefde getuigenissen op War.

Volgende woensdag legt Joe Biden de eed af als 46ste president van de Verenigde Staten. Voor minstens 80 miljoen kiezers zal dat een enorme opluchting zijn. Maar ongeveer 75 miljoen anderen hadden het liever anders gezien.

Terwijl president Trump voor progressieven een incapabele president was die de VS naar de rand van de afgrond heeft gebracht, was hij voor vele andere inwoners een bron van hoop. Een nieuw figuur die met een andere aanpak eindelijk een uitweg aanbood uit een weinig benijdenswaardig bestaan.

Vier jaar geleden plaatsten de mensen hun hoop op Trump, maar de steenkoolindustrie heeft geen renaissance gekend

Verlaten steenkoolmijnen

In War, een klein dorpje in het Zuiden van West Virginia werd het net zo aangevoeld. Het dorp ligt in McDowell County. Eén van de armste gebieden in de VS. Hier zijn geen snelwegen. Enkel kleine weggetjes die door bossen en bergen slingeren, langs vaak vervallen huizen, leegstaande tankstations en voortuinen die lijken op een inzamelplaats voor oud ijzer. Dit is geen plek om vrolijk van te worden. Zelfmoord is een van de meest voorkomende doodsoorzaken hier, naast drugsoverdosissen.

Ooit was dit één van de belangrijkste gebieden voor de Amerikaanse economie. Met enorme reserves aan steenkool zorgde dit gebied ervoor dat de elektriciteitscentrales en grote staalfabrieken konden draaien. Dat de Amerikaanse economie kon boomen. Maar sinds de vraag naar steenkool instortte, ging dit gebied mee de dieperik in. Wie kon, vertrok. De huizen bleven leeg achter. Ze staan er nog steeds, half ingestort of afgebrand. Brandstichting is hier voor sommigen een tijdverdrijf. 

Bekijk hier het interview met Greg Cruey over de steenkoolmijnen in War en president Trump en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"I owe my soul to the company store"

De bevolkingsaantallen daalden enorm, maar nog steeds werkt ongeveer 85% van de mensen hier in de steenkoolindustrie. Er is voor de rest amper werk. De economie hier is nooit gediversifieerd. Naast de steenkoolmijnen zijn enkel de gezondheidssector en het onderwijs noemenswaardige werkgevers. Dat Donald Trump degene was die beloofde om opnieuw volop in te zetten op steenkool, was genoeg voor de mensen om massaal zijn kant te kiezen.

Volgens Greg Cruey, een leerkracht in de lokale school, is dit gebied bestolen. Het was de bewuste strategie van de steenkoolbedrijven om een heel eenzijdige economie te creëren. Iedereen die kon werken, moest in het bedrijf. En dat betekende niet enkel de mijn. Restaurants en winkels in de dorpen waren vaak ook eigendom van de steenkoolbedrijven. Wat er geconsumeerd en gekocht werd, werd van het loon afgehouden. Kocht je te veel, dan moest je op het eind van de maand het bedrijf betalen. “I owe my soul to the company store” werd een uitdrukking. 

Zelfmoord is één van de meest voorkomende doodsoorzaken hier, naast drugs overdosissen

Greg is leerkracht “social studies” in de basisschool. Zijn doel is kinderen wat wegwijs te maken in burgerschap, maatschappijleer, politiek en geschiedenis. Hij is ook wat een zwarte zwaan in dit gebied. Hij rijdt rond in een auto met een grote sticker op de bumper waar “Biden 2020” op staat. Die heeft hij besteld via eBay, want elders zijn die stickers niet te vinden in dit gebied.

Het behoud van steenkool is één reden waarom mensen hier voor Trump kozen. Maar evengoed is het door een partijdig media-apparaat dat constant economische ideeën koppelt aan een traditioneel waardensysteem.

Bekijk hier het interview met Greg Cruey over de conservatieve waarden in War en partijdige media en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Dat het land verscheurd is, is de afgelopen weken wel duidelijk geworden. Met een bestorming van het Capitool in Washington als dieptepunt. Het leverde Donald Trump een plek op in de geschiedenisboeken als enige president die twee keer een impeachmentproces aangesmeerd krijgt. Onnodig, vinden velen hier. Opnieuw een typische tactiek van wraakzuchtige Democraten die de nalatenschap van Donald Trump te allen prijze willen bezoedelen. 

De meeste mensen hier veroordelen het geweld en vernielingen die gepaard gingen met de bestorming van het Capitool. Maar de woede van de mensen tegenover de overheid, dat snappen ze vaak wel. Vier jaar geleden plaatsten de mensen hun hoop op Trump. Maar echt veel is er niet veranderd. De steenkoolindustrie heeft geen renaissance gekend. Het gebied is niet gaan heropleven. En toch stemden ze hier opnieuw massaal voor Trump. Want met Joe Biden als president zien ze hier al helemaal geen toekomst.

Meest gelezen