Videospeler inladen...

Lange wachtrijen, leger en politie ingezet: Oegandezen kiezen nieuwe president

In Oeganda zijn in volle coronapandemie presidents- en parlementsverkiezingen aan de gang. Aan de stembureaus staan lange wachtrijen Oegandezen met mondmaskers. Het leger en politie zijn in groten getale aanwezig om de stembusgang vreedzaam te laten verlopen. In de aanloop naar de verkiezingen zijn meer dan 50 doden gevallen. De Oegandezen kiezen tussen de 76-jarige huidige president Yoweri Museveni en zijn voornaamste oppositiekandidaat de charismatische 38-jarige popster Bobi Wine. 

Aan de stembureaus in de Oegandese hoofdstad Kampala staan zeer lange wachtrijen. De mensen staan geduldig aan te schuiven, allemaal dragen ze een mondmasker. Afstand houden lijkt minder evident. "Dit laat me zien dat Oegandezen deze keer vastbesloten zijn om te stemmen op de leider die ze willen", zei Steven Kaderere die in de wachtrij stond. "Ik heb dit nog nooit eerder gezien." Van de 45 miljoen mensen in het land, zijn er zo'n 17 miljoen kiezers die hun stem kunnen uitbrengen. 

Strijd tussen president en popster

De strijd gaat tussen huidig president Yoweri Museveni die al sinds 1986 aan de macht is en voor een zesde ambtstermijn gaat. Museveni is nog steeds erg populair, vooral bij de ouderen en op het platteland. Voor de oudere garde heeft Museveni rust en stabiliteit gebracht. Bobi Wine een 38-jarige popster is dan weer enorm populair bij de jeugd. Hij wil zich vooral toeleggen op toegang tot goede gezondheidszorg, onderwijs en gerechtigheid. 

 Museveni vreest duidelijk de populariteit van de jongere oppositiekandidaat. Zo werd Bobi Wine tijdens de campagne verschillende keren opgepakt, bedreigd, en zijn chauffeur werd gedood. Alles werd in het werk gezet om zijn campagne zo veel mogelijk te dwarsbomen. In totaal nemen 10 kandidaten het op tegen de man die al meer dan 30 jaar aan de macht is. Ook zij werden tijdens hun campagne gedwarsboomd en verschillende malen gearresteerd door de veiligheidsdiensten.

(Bekijk in de video hoe Bobi Wine zijn stem uitbracht en lees hieronder verder)

Videospeler inladen...

Leger en politie in groten getale aanwezig

Op deze verkiezingsdag zijn politie en het leger in groten getale ingezet. De aanloop naar deze verkiezingen is turbulent en gewelddadig  verlopen. Nadat Bobi Wine in november weer voor een korte tijd werd opgepakt door de veiligheidsdiensten, zijn minstens 54 mensen omgekomen in de marge van de protesten tegen Wines arrestatie. Er werden verschillende aanhangers van Wine opgepakt, sommigen zouden geslagen en gemarteld zijn.

Ook vandaag wordt geweld gevreesd. Museveni roept op om meteen na de verkiezingen naar huis te gaan, Wine roept zijn aanhangers op om te blijven en te controleren of alles correct verloopt. Gevreesd wordt dat de aanhangers van Wine de telling zullen proberen te verhinderen. Ook vanop de daken houden veiligheidsdiensten alles in de gaten. Bovendien zijn sociale media geblokkeerd door Museveni.

(Lees verder onder de foto)

Veiligheidsdiensten bij stembureau
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Verkiezingen zullen "vrij en eerlijk" verlopen

De Amerikaanse ambassade in Oeganda maakte gisteren bekend dat ze geen waarnemers stuurt omdat meer dan 75 procent geen toestemming kreeg.  Ook Europa stuurt geen waarnemers. Vorige week publiceerde een groep westerse landen, waaronder België, een verklaring waarin ze wezen op "verschillende gebeurtenissen tijdens de verkiezingscampagne die de vooruitgang in het democratisch proces ondermijnen". Ook de VS heeft al vragen gesteld bij het verloop van de verkiezingen tot nu.

Maar volgens de Oegandese regering zullen de verkiezingen "vrij en eerlijk" verlopen.  Er zijn waarnemers van onder meer de Afrikaanse Unie aanwezig, melden ze. De resultaten van de verkiezingen worden niet voor zaterdag verwacht. 

Veiligheidsdiensten in Kampala
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
Wachtrij voor stembureau  in Kampala
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Kampala
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen