Wim Houquet

Leger oefent met nieuw A400M-vrachttoestel in Schaffen

De inwoners van Schaffen bij Diest hebben er een attractie bij. Op het vliegveld van de para's in Schaffen zal voortaan geoefend worden met de nieuwe vliegtuigen van het leger.  Het gaat om de A400M, een airbus die de oude C-130 transportvliegtuigen moet vervangen. 

Snel naar buiten lopen om niets te missen hoeft niet, voor de inwoners van  Schaffen. Want het hele jaar lang zal er geoefend worden. En dat heeft ondermeer te maken met de coronacrisis, laat defensie op haar website weten: "Omdat de meeste internationale oefeningen in 2020 niet hebben kunnen plaatsvinden, zal er ook in 2021 in ons eigen land vaker en intenser gevlogen worden op lage hoogte en in een tactisch kader, zowel door de C-130 Hercules als de A400M Atlas. Om de mogelijke overlast voor de bevolking te beperken, zullen de intensieve trainingsperiodes zich concentreren rond de militaire basissen van Koksijde, Kleine-Brogel, Bevekom en Florennes voor telkens maximaal één week. De dropzone van Schaffen zal daarentegen het ganse jaar intens bezocht worden, gezien de opwerkingsperiode van de A400M-bemanningen."

Het is spectaculair om te zien. Bij lage snelheid lijkt het elk moment uit de lucht te kunnen vallen

Kolonel Tom Bilo

En dat die oefeningen de moeite worden om te volgen, daar laat ook legerkolonel Tom Bilo geen twijfel over bestaan: "De A400M is een veel groter vliegtuig dan de C130 die we gewoon zijn.  Het is een spektakel om het toestel te zien vliegen, vooral wanneer het erg traag en laag vliegt bij de paradrop. Je hebt de indruk dat het zo uit de lucht zou kunnen vallen. Maar dat is zeker niet het geval. Het heeft vier zeer krachtige motoren van elk 11000 pk, dat is 2,5 keer meer dan de C130, het is dus krachtig genoeg om in de lucht te blijven."

Meest gelezen