AFP or licensors

Experts vragen test van alle reizigers uit het VK, Frankrijk vervroegt avondklok naar 18 uur

Herman Goossens en Steven Van Gucht vragen dat alle reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk komen gestest worden, ook diegenen die niet meer dan 48 uur daar waren. Frankrijk verstrengt de coronamaatregelen en brengt de avondklok voor het hele land naar 18 uur. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Experts vragen alle reizigers die uit het VK komen te testen

Om de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus zo veel mogelijk af te remmen, zouden we alle reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk komen, moeten testen. Ook diegenen die minder dan 48 uur daar geweest zijn. Dat zeggen microbioloog Herman Goossens en viroloog Steven Van Gucht.

Lees meer in dit artikel:

Frankrijk verscherpt maatregelen: avondklok van 18 uur tot 6 uur in het hele land

Frankrijk heeft strengere maatregelen afgekondigd om het coronavirus terug te dringen. In heel het land zal vanaf zaterdag een avondklok van kracht zijn van 18 uur tot 6 uur. Dat heeft premier Jean Castex aangekondigd op een persconferentie, waarop hij een stand van zaken gaf over het coronavirus in Frankrijk. 

In 25 departementen gold al een avondklok die om 18 uur begint, maar in de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20 uur de deur uit. Volgens de regering verspreidt het coronavirus zich minder in de departementen die al een avondklok hebben die om 18 uur ingaat.

De situatie in Frankrijk is “onder controle, maar fragiel”, zegt de Franse regering, die vooral bezorgdheid uitsprak over de nieuwe coronavarianten. Elke dag worden er 200 tot 300 nieuwe besmettingen met de Britse virusvariant geregistreerd, volgens Castex. 

Deze nieuwe situatie leidt ertoe dat strengere maatregelen nodig zijn. Grenscontroles worden opgevoerd. Iedereen die vanuit niet EU-land komt, moet negatieve test kunnen voorleggen om land binnen te komen. 

FAGG onderzoekt band tussen overlijden 82-jarige patiënt en zijn vaccinatie

Het federaal geneesmiddelagentschap FAGG onderzoekt of er een verband is tussen de vaccinatie en het overlijden van een 82-jarige man met gezondheidsproblemen. Het agentschap werd gisteren op de hoogte gebracht van het overlijden van de man, die vijf dagen voordien gevaccineerd werd. 

"Deze casus zal verder worden onderzocht om te zien of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinatie en het overlijden. Er is beslist om onder andere een autopsie uit te voeren. We moeten bij de kwetsbare doelgroep die momenteel wordt gevaccineerd, rekening houden met het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen en overlijdens, los van de vaccinatie. Verder onderzoek om te kijken of de vaccinatie een rol speelt in dit overlijden is essentieel. FAGG-experten verzamelen op dit moment alle relevante gegevens."

We moeten het ernstig nemen en goed onderzoeken, maar ik verwacht niet dat er noodzakelijk een link is

Steven Van Gucht

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat het onderzoek van het FAGG een standaard procedure is na de introductie van elk nieuw vaccin. "Alles wat er gebeurt na de vaccinatie wordt met grote aandacht onderzocht. Dat is terecht, maar het is helemaal niet zo dat er een link hoeft te zijn. In woonzorgcentra sterven elke week heel wat mensen", zegt Van Gucht in "De wereld vandaag".

"De kans is groot dat er helemaal geen link is. Je mag niet vergeten dat we bezig zijn alle bewoners in de woonzorgcentra te vaccineren. Dus dat betekent dat al wat gebeurt in de weken nadien theoretisch gelinkt kan worden met het vaccin. Het zal niet de eerste keer dat we dit nieuws gaan krijgen. We moeten dat altijd ernstig nemen en goed onderzoeken, maar ik verwacht niet noodzakelijk dat er een link zal zijn."

Kans op herbesmetting erg klein volgens Britse studie

Mensen die besmet zijn met COVID-19 en herstellen zijn nadien voor meerdere maanden immuum voor de ziekte. Dat blijkt uit een grote Britse studie bij meer dan 20.000 zorgverleners. De versterking van het immuumsysteem na een eerste infectie, verlaagt de kans op een nieuwe besmetting met 83 procent voor ten minste vijf maanden. De studie neemt voor een deel de vrees weg dat de antistoffen die worden aangemaakt bij een besmetting al te snel uit het lichaam zouden verdwijnen. 

46 gevallen van Britse coronavariant in labo KU Leuven

In het laboratorium van de KU Leuven zijn vandaag 46 gevallen gevonden van besmetting met de Britse coronavariant. Wellicht zijn er nog veel meer in ons land, zegt microbioloog Herman Goossens. Vooral in Brussel lijkt de variant aan een opmars bezig. Dat blijkt onder meer uit de resultaten uit het labo van de ULB, waar meer dan een kwart van de gevallen te maken hebben met een S-dropout, het ontbreken van een bepaald gen. Dat kan duiden op de aanwezigheid van de Britse variant. 

Marc Noppen (UZ Brussel) wil snel ingrijpen om buitenlandse reizen te beperken.

Marc Noppen van het UZ Brussel heeft in "De afspraak" gepleit voor het uitvaardigen van een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken. “Zo’n negatief reisadvies wordt gegeven bij rampen of politieke onrust. En voor wie zich daar niet aan houdt heeft het ook juridische  gevolgen, bijvoorbeeld naar verzekeringen toe”, zo argumenteert Noppen. 

Op die manier wordt het vrijblijvend verzoek, ook van premier De Croo, om niet op reis te gaan tijden de krokusvakantie, dwingender. “Er zijn te veel mensen die bij zo’n verzoek redeneren dat het vooral voor anderen van toepassing is en niet voor zichzelf. Ze gaan dan toch skiën in Zwitserland, maar komen daar net zo goed Britse toeristen tegen en importeren op die manier die Britse variant.”

“Er mag niet getalmd worden met die maatregelen”, zegt Noppen. De stijging van het aantal besmettingen in Brussel bedraagt 86 procent in de week van 2 tot 9 januari ten opzichte van de week voordien. “Dat is nog niet rampzalig omdat we in absolute getallen van een laag aantal vertrokken zijn vermits er in de kerstvakantie weinig getest is. Maar als we nu niet ingrijpen dreigt ook het aantal hospitalisaties weer exponentieel te stijgen. En we zitten nog maar aan de helft van de daling van de ziekenhuisopnames die we na de eerste piek gekend hebben”, waarschuwt Noppen.

Videospeler inladen...

Geen speciale variant van coronavirus bij uitbraak in Sint-Trudoziekenhuis

De corona-uitbraak in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden is niet gelinkt aan een speciale variant van het coronavirus. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. Zijn lab van de KU Leuven onderzocht de stalen. 

"Het gaat hier om het gewone virus dat al maanden in ons land circuleert", zegt Van Ranst. "Je mag niet vergeten dat dit virus al twee grote golven heeft veroorzaakt, ook zonder speciale mutaties. We hebben zulke grote uitbraken nog gezien."

In het ziekenhuis waren op drie afdelingen besmettingen vastgesteld. De eerste besmettingen werden vastgesteld op twee geriatrische afdelingen. Nu zijn er ook besmettingen vastgesteld op de afdeling neuro-cardio. Na het testen bleken daar 10 van de 24 personeelsleden en 13 patiënten van die afdeling besmet. 

Brussel opent 10 vaccinatiecentra met maandelijkse capaciteit van 375.000 vaccinaties

Het Brussels Gewest opent tien vaccinatiecentra die goed zijn voor een maandelijkse capaciteit van 375.000 vaccins. Het doel is om 70 procent van de Brusselse bevolking te vaccineren. "Met deze vaccinatiestrategie beschikt het Brussels Gewest over een ambitieus en coherent plan om een einde te maken aan de zeer moeilijke periode die we meemaken", stelt Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo).

De tien centra worden geleidelijk geopend. Begin februari openen vier centra: op de Heizel en in de testcentra van Pacheco, Vorst en Schaarbeek. Begin maart komen daar nog zes centra bij: het Parlementarium in Elsene, het Militair Hospitaal in Laken, centra in Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Anderlecht en een tiende centrum in het zuiden van het gewest.

Bekijk op onze kaart waar er al zeker vaccinatiecentra komen:

UZ Gent ontdekt 4 gevallen met Britse variant, 4 met Zuid-Afrikaanse variant

Het UZ Gent en de Universiteit van Gent hebben deze week verschillende stalen teruggevonden met andere - besmettelijkere - varianten van het coronavirus. Het gaat om vier gevallen met de Britse variant en vier met de Zuid-Afrikaanse. 

Hoofd van Tsjechisch gezondheidsinstituut stapt op na onregelmatigheden bij vaccinatie

Het hoofd van de Tsjechische gezondheidsautoriteit is opgestapt, na verschillende rapporten over onregelmatigheden bij de vaccinatiecampagne. Zo zouden 1.000 doses toegediend zijn aan medewerkers en familie van de nationale gezondheidsautoriteit SZU, terwijl ze officieel nog niet aan beurt waren.

De onthullingen hebben geleid tot felle kritiek vanuit de oppositie, die spreekt van een "schandaal". "Senioren hebben vaccinatie nodig, terwijl de administratie eerst de eigen mensen inent", zei Peter Fiala van de conservatieve en liberale partij ODS.

 
In Tsjechië zijn tot dusver 70.700 mensen ingeënt tegen het coronavirus. Maar volgens de autoriteiten zijn vandaag nog eens 10.854 nieuwe besmettingen vastgesteld, dat zijn er wel 4.000 minder in vergelijking met vorige week. Sinds het begin van de pandemie kwamen in Tsjechië al 13.856 mensen om het leven.

Meest gelezen