Videospeler inladen...

Nog geen startdatum voor proces Bart De Pauw, verdediging vraagt inzage in verzegelde verklaringen van actrices

Op de eerste zittingsdag van het proces tegen Bart De Pauw hebben zijn advocaten inzage gevraagd in de verklaringen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert. Op 11 februari doet de rechtbank uitspraak over die vraag. Vandaag zou de agenda van het eigenlijke proces worden vastgelegd, maar die beslissing is nu uitgesteld. De Pauw is tevreden dat de aanzet tot het eigenlijke proces gegeven is. "Nu kunnen we het eindelijk hebben over de feiten", zei hij na afloop van de zitting.

Om iets na 13 uur begon de eerste zittingsdag in het proces tegen Bart De Pauw. Zijn advocaten vroegen om de geheime getuigenissen te mogen inkijken die actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert afgelegd hebben bij de VRT-preventieadviseur. Met die verklaringen is de zaak-De Pauw aan het rollen gegaan. De getuigenissen zitten wel in het dossier maar worden in een gesloten enveloppe bewaard, omdat ze onder het beroepsgeheim van de VRT-preventieadviseur vallen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Cafmeyer en Naert zijn in het kader van het onderzoek opnieuw verhoord, die verklaringen zijn wel toegankelijk. Maar de advocaten van De Pauw vinden het belangrijk dat ze die eerdere verklaringen ook kunnen inkijken, om te kijken of ze overeenstemmen. 

Herbeluister hieronder de analyse over de zitting van justitiereporter Philip Heymans in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees daaronder verder).

Het parket en de burgerlijke partijen verzetten zich tegen de vraag van de verdediging. Volgens Christine Mussche, advocate van de burgerlijke partijen, stemt de inhoud in de verklaringen overeen. "Voor de waarheidsbevinding is het geen probleem, maar als de getuigenissen worden vrijgegeven, zou dat een uitholling betekenen van het beroepsgeheim en dus van de functie van de preventieadviseur", aldus de advocate. Mussche meent ook dat De Pauw de verklaringen eigenlijk wil inkijken in het kader van zijn conflict met de VRT.

De rechtbank heeft de zaak in beraad en doet op 11 februari uitspraak over de vraag tot inzage. In principe wordt dan ook een nieuwe datum vastgelegd waarop de agenda zal worden bepaald. Het eigenlijke proces zou pas in het najaar starten, in september.

Waarover gaat de zaak-De Pauw?

Bekijk hieronder de video van 1 minuut (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

De vermoedelijke slachtoffers zelf waren vandaag niet aanwezig, hun advocaten Christine Mussche en An-Sofie Raes wel. De Pauw werd vertegenwoordigd door zijn advocaten Michael Verhaeghe en John Maes, maar was zelf ook aanwezig. Tijdens de zitting zei hij dat hij "niets had toe te voegen" aan het pleidooi van zijn advocaten. 

Na de zitting liet hij verstaan tevreden te zijn met deze eerste officiële procesdag. "Drie jaar lang heb ik gezwegen en is er vanalles over mij verschenen. Ik heb me eigenlijk nooit verdedigd, omdat ik dat in de rechtbank wilde doen en dat moment is er nu eindelijk", zei de televisiemaker. "Nu kunnen we het eindelijk hebben over de feiten en kan de rechtbank oordelen. Tot die tijd ga ik ook niets meer zeggen. Ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben". Op de vraag hoe het met hem gaat, zei hij "dat het al drie jaar lang heel moeilijk is."

Herbekijk hier de reactie van Bart De Pauw voor de camera van VRT NWS (en lees daaronder verder).

Videospeler inladen...

13 vrouwen

In totaal zullen tijdens het eigenlijke proces dertien vrouwen getuigen tegen De Pauw. Vorige week al raakte bekend dat negen vrouwen zich burgerlijke partij hebben gesteld in de zaak, onder wie actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard. Ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelde zich burgerlijke partij. 

Maar vanmorgen bleek dat ook vier andere vrouwen het slachtoffer zouden zijn geweest van De Pauw. Het gaat onder meer om twee jonge vrouwen die stage liepen op de set bij Bart De Pauw, en een vroegere zakenpartner van hem. De vier zouden ook gebombardeerd zijn met sms-berichten, maar zouden er tegen opzien om zich in dit proces met veel media-aandacht ook burgerlijke partij te stellen. Het parket vond hun getuigenissen wel zwaarwichtig genoeg om hen mee als mogelijke slachtoffers op te nemen in het dossier.

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Fatma Taspinar in "Het Journaal" (toen de zitting nog maar net begonnen was).

Videospeler inladen...

Meest gelezen