Radio 2

Ondanks fel protest wordt kasteeltje in Merchtem toch afgebroken

In Merchtem is men begonnen met de afbraak van Villa Alice, het kasteeltje op het Mieregemplein. Tegen die afbraak was er heel wat protest zowel van honderden inwoners als van oppositiepartij Pro Merchtem. “Een uniek dorpsgezicht zal verdwijnen”, klinkt het. 

Ondanks petities, bezwaarschriften van honderden burgers en een actie van oppositiepartij Pro Merchtem, is nu toch gestart met de afbraak van Villa Alice. Villa Alice werd in 1903 gebouwd, het is een statige villa in cottage-stijl op het Mieregemplein. Een bouwpromotor heeft een bouwvergunning gekregen voor achttien appartementen, en daarvoor wordt het “kasteeltje” afgebroken. 

Uniek dorpsgezicht

“Steeds meer herkenbare gebouwen verdwijnen in Merchtem”, zegt gemeenteraadslid Joris Verspecht (Pro Merchtem). “In de plaats komen er anonieme appartementsgebouwen. Nu verdwijnt ook nog het fameuze “kasteeltje” Villa Alice op het Mieregemplein. Daardoor zal alweer een uniek dorpsgezicht verdwijnen.”

Ook het schepencollege is niet blij met de beslissing. "Wij weigerden de vergunning als college en deden al het mogelijke om de vergunning tegen te gaan", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Lien Casier (CD&V) "Uiteindelijk werd dit, uiteraard tegen onze zin, vergund door de provincie. Mede omdat erfgoed zelf aangaf dat het pand te weinig erfgoed waarde had."

De "immocratie" viert hoogtij in Merchtem
Joris Verspecht (Pro Merchtem)

De oppositiepartij is ook verbolgen over de snelheid waarmee met de afbraak gestart is: “Wat zich de laatste 48 uur in Merchtem heeft afgespeeld is ongezien. We hebben maandagavond om 19 uur van de stedenbouwkundig ambtenaar het bericht gekregen dat de provincie de bouwvergunning heeft toegekend. De volgende dag is de bouwheer begonnen met de afbraak, hij was duidelijk zeer goed voorbereid. Dat bewijst nog eens wat wij al vaker zeggen, dat de “immocratie” in Merchtem hoogtij viert. Met immocratie bedoelen wij de belangen die spelen tussen het college en heel wat bouwheren in Merchtem”, aldus Joris Verspecht.

Meest gelezen