AP

Ook Shakira krijgt miljoenen voor muziekrechten van haar songs, maar waarom verkopen zoveel sterren hun rechten?

De Colombiaanse popzangeres Shakira (43) heeft de muziekrechten op haar liedjes voor 100 procent aan het investeringsfonds Hipgnosis Songs Fund verkocht. De verkoop omvat de catalogus met 145 nummers en wereldhits als "Wherever, whenever" en "Hips don't lie". Financiële details over de deal zijn niet vrijgegeven, maar volgens gespecialiseerde sites gaat het om een miljoenendeal.

Het lijkt een trend te worden in muziekland: grote namen die de rechten van hun songs verkopen, want recent deden ook Bob Dylan en Neil Young het al. En nu is Shakira aan de beurt. 

"Welkom in de Hipgnosis-familie", schreef het Britse investeringsfonds op Twitter. Shakira is "één van de ernstigste en meest succesrijke songschrijfsters van de voorbije 25 jaar, die nagenoeg elk liedje dat ze ooit opgenomen heeft, geschreven of meegeschreven heeft", benadrukt Merck Mercuriadis, de topman van Hipgnosis Song Fund. (lees verder onder de tweet) 

Shakira won 3 Grammy Awards en 12 Latin Grammy Awards en heeft wereldwijd al meer dan 80 miljoen platen verkocht. Ze is bekend van grote hits als "Whenever, wherever", "Hips don't lie" en "Waka waka (This time for Africa)" (het themalied van het WK Voetbal 2010).  Begin vorig jaar trad Shakira, samen met Jennifer Lopez, nog op tijdens de half time van de Super Bowl (foto bovenaan artikel), de finale van het Amerikaanse footballseizoen waarbij zowat elke Amerikaan voor zijn televisie zit. Dat leverde haar opnieuw veel aandacht op. Ze heeft meer dan 30 miljoen volgers op haar YouTube-kanaal en behoort daarmee tot een select clubje van 15 artiesten dat zo'n hoog aantal haalt.

Bekijk hier de videoclip van "Hips don't lie": (en lees daaronder verder)

Er zijn geen financiële details bekendgemaakt over de deal met Shakira, maar volgens BBC News betaalt Hipgnosis Songs Fund gemiddeld het equivalent van zo'n 15 jaar aan auteursvergoedingen. Artiesten krijgen hierdoor onmiddellijk een grote financiële zekerheid. Het bedrijf, dat de rechten in principe voor de eeuwigheid verwerft, hoopt er nieuwe inkomsten uit te halen via het gebruik in films en tv-series, coverversies en performance-vergoedingen. Volgens muziekwebsite Billboard zijn haar toekomstige liedjes niet inbegrepen in de deal.

Vorige week raakte ook bekend dat Neil Young de helft van de muziekrechten van zijn songs aan Hipgnosis Songs Fund verkocht heeft. De 75-jarige Canadese rocker zou zo'n 123 miljoen euro krijgen voor 50% van de rechten van 1.180 liedjes.  Het Hipgnosis Songs Fund kocht ook al de rechten van de muziek van onder anderen Nile Rodgers, Blondie, Barry Manilow, Chrissie Hynde en Lindsay Buckingham van Fleetwood Mac.

En in december nam Universal Music Publishing Group ook al de volledige muziekcatalogus van singer-songwriter Bob Dylan over. Volgens vertrouwelingen van Dylan zou die catalogus zo'n 164 miljoen euro waard zijn.

Waarom verkopen artiesten de rechten op hun liedjes?

Door de rechten op hun liedjes te verkopen, bouwen de artiesten een financiële zekerheid in voor het vervolg van hun carrière.  Ze krijgen meteen een gigantische som uitbetaald, terwijl ze anders jaar na jaar op dat geld van hun auteursrechten zouden moeten wachten. 

Daarnaast stelt het Hipgnosis Songs Fund zichzelf voor als een firma die "een zorgvuldige bewaker" zal zijn van wat er verder met de muziek gebeurt. In het geval van Neil Young bijvoorbeeld beloofde topman Mercuriadis dat zijn klassieker "Heart of gold" nooit te horen zou zijn in een reclame voor hamburgers.  Young heeft ook slechts 50% van zijn rechten verkocht, waardoor hij zelf nog voor een groot deel de controle behoudt over zijn catalogus. 

Voor Shakira zou een bijkomende reden waarom ze nu de rechten op haar liedjes verkocht heeft, kunnen zijn dat ze aankijkt tegen een gigantische boete van de Spaanse overheid omdat ze voor 14,5 miljoen euro aan belastingen ontdoken zou hebben. 

Enthousiast over de deal is ze alvast. Ze roemt Hipgnosis Songs Fund als een "fantastische thuis" voor haar muziek. "Een songschrijver zijn is een verdienste die ik gelijkstel aan en misschien zelfs hoger inschat dan zangeres en artiest zijn", zegt ze.  "Songs schrijven heeft me het voorrecht gegeven om te kunnen communiceren met anderen en onderdeel te zijn van iets wat groter is dan ikzelf." 

Meest gelezen