Copyright Maskot .

Organisatie die kansarme kinderen  met studieproblemen helpt, krijgt geen subsidies meer van Vlaanderen

Vzw Kompanjon, een organisatie in Gent en Antwerpen die kinderen en jongeren helpt die het niet makkelijk hebben op school, krijgt geen geld meer van Vlaanderen. "Zonder die centen zullen we 40 gezinnen minder kunnen helpen", vreest de organisatie.

Al 12 jaar lang helpt vzw Kompanjon peuters, kinderen en jongeren in Gent, en sinds kort ook in Antwerpen. De organisatie biedt bijlessen aan, maar helpt ook met andere studieproblemen. Voor de begeleiding worden elk schooljaar ook zo'n 150 studenten ingeschakeld, daarvoor werkt de organisatie samen met universiteiten en hogescholen. Voor die werking heeft de vzw centen nodig, maar een groot deel daarvan valt nu weg, omdat Vlaanderen beslist geen geld meer te geven. 

Momenteel worden zo'n 300 kinderen geholpen door de vzw, maar door het wegvallen van de centen, vreest de vzw zeker 40 gezinnen niet langer te kunnen helpen. "We krijgen geld van verschillende kanten, van de stad Gent en de stad Antwerpen, van verschillende fondsen. Dus het is niet dat we onze werking volledig moeten stilleggen. Maar zonder de subsidies van de Vlaamse overheid,  zullen we een werknemer minder kunnen betalen", zegt Katelijne Béatse, coördinator bij vzw Kompanjon. 

Onbegrip

"Ik begrijp niet waarom de subsidies wegvallen", zucht Béatse. "Zeker in coronatijden. De kloof in het onderwijs, tussen kinderen die sterk staan in de maatschappij en kinderen die in moeilijke omstandigheden moeten opgroeien, is nu nog groter dan anders. Ik snap het echt niet. We hebben verder ook geen uitleg gekregen. Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft ons bedankt voor onze inspanningen en wenst ons veel succes in de toekomst, maar waarom hij onze subsidies schrapt, dat weten we niet."

Meest gelezen