Pfizer onderzoekt of je vaccin ook op koelkasttemperatuur kan bewaren: "Doorbraak voor meer prikjes via huisartsen"

Kan je het coronavaccin van Pfizer ook bewaren in gewone koelkasten tussen 2-8°C en niet op -70°C? Dat onderzoekt geneesmiddelenproducent Pfizer met vestiging in Puurs. De resultaten van dat onderzoek worden het eerste kwartaal van 2021 verwacht, meldt Pfizer aan Radio 2 Antwerpen. "Dit kan de Belgische vaccinatiecampagne vergemakkelijken", reageert vaccinoloog Pierre Van Damme.

Geneesmiddelenproducent Pfizer onderzoekt of zijn coronavccin ook op koelkasttemperatuur bewaard kan worden. Dat meldt Pfizer, met vestiging in Puurs, aan Radio 2 Antwerpen. Het Pfizervaccin moet nu op -70 graden celsius bewaard worden wat niet eenvoudig is. "We voeren stabiliteitsstudies uit om de opslagcondities bij minder koude omstandigheden beter te begrijpen en uit te breiden. Inclusief de mogelijkheid om de opslagtijd op de plaats van gebruik bij 2-8°C te verlengen", zegt woordvoerder Marie-Lise Verschelden van Pfizer in een schriftelijke mededeling. Het farmabedijf verwacht de eerste resultaten van die testen al tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Een vaccin op koelkasttemperatuur zou een grote doorbraak zijn voor meer prikjes via de huisartsen

Pierre Van Damme, vaccinoloog

Koelkast handiger dan diepvriezer

"Het is gebruikelijk dat producenten testen of hun vaccin ook op minder lage temperaturen kan werken en bewaard worden. Maar als het Pfizer lukt, zou het zou een groot verschil kunnen maken voor de distributie en stockage. Het is haalbaar om vaccins op -70°C te bewaren maar het blijft complex. In ons land zijn er gelukkig voldoende diepvriezers bij de ziekenhuizen om die duizenden vaccins te bewaren. In ontwikkelingslanden is dat veel minder evident en biedt deze mogelijke doorbraak via koelkasten meer kansen." 

Ook in België kan het onderzoek van Pfizer de vaccinatiestrategie veranderen zegt Van Damme. "Ik verwacht dat we het grootste deel van de logistiek rond het vaccineren altijd centraal zullen houden in de vaccinatiedorpen. Die zijn daarop voorzien. Maar als we gewone koelkasten kunnen gebruiken, schept dat mogelijkheden om de huisartsen meer in te schakelen. Ik denk aan de vaccinaties van risicogroepen of minder mobiele mensen. Die piste bekijken we momenteel binnen de taskforce vaccinatie", zegt Van Damme in "Start je Dag". 

Britse en Zuid-Afrikaanse varianten

Gisteren raakte bekend dat er al 8 Belgen besmet zijn met de Britse variant  van het coronavirus en één iemand met de Zuid-Afrikaanse mutant. "Gelukkig beschermen de huidige vaccins die ons land gekocht heeft tegen deze twee varianten", zegt Van Damme. "Maar het virus zal blijven muteren. Wij moeten het als wetenschappers op de voet volgen en blijven controleren of onze vaccins bescherming bieden."

Meest gelezen