Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump veroordeelt geweld van supporters in video, over impeachmentprocedure rept hij met geen woord

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een videoboodschap het geweld van zijn supporters veroordeeld. Hij roept zijn aanhangers ook op om geen geweld meer te gebruiken. Opvallend, in de boodschap rept hij met geen woord over de afzettingsprocedure die het Huis van Afgevaardigden woensdag heeft goedgekeurd. Wel over de blokkering van zijn socialemediaprofielen. Twitterbaas Jack Dorsey reageert: "Het was de juiste beslissing."

Donald Trump is de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis die voor de tweede keer door het Congres in staat van beschuldiging is gesteld (impeached). Maar in de videoboodschap die Trump nog tijdens het debat in het Huis van Afgevaardigden de wereld instuurde, rept hij daar met geen woord over. De video werd verspreid via het Twitter-account van het Witte Huis. Het account van Trump werd vorig weekend definitief opgeschort door het sociaal netwerk. 

De aftredende president had het wel opnieuw over de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door zijn aanhangers, op 6 januari. Trump veroordeelde het geweld nogmaals. "Geen enkele van mijn echte supporters zou ooit achter politiek geweld staan. Wie dat wel doet steunt onze beweging niet, maar valt de beweging en ons land aan. Dat kunnen we niet aanvaarden."

Trump drong er ook bij zijn supporters op aan om de machtsoverdracht niet te verstoren. "Er is gezegd dat er nog meer demonstraties gepland zijn in Washington en de rest van het land. Ik ben op de hoogte gebracht door de geheime dienst over de mogelijke dreiging. Elke Amerikaan verdient het om zijn stem te laten horen", zegt Trump, "maar er mag geen geweld zijn, geen overtredingen van de wet en geen vandalisme."

Daarnaast heeft Trump het ook kort over de beslissing van grote technologiebedrijven om zijn socialemediaprofielen op te schorten. Hij heeft het over een "nooit eerder geziene aanval op de vrije meningsuiting". Net in deze moeilijke tijden is het belangrijk om te blijven luisteren naar elkaar, zegt Trump, "en niet om elkaar de mond te snoeren".

Bekijk hier de toespraak van Donald Trump:

Videospeler inladen...

CEO Twitter: "Geen trots dat ik Trump geblokkeerd heb"

De CEO van Twitter, Jack Dorsey, heeft op Twitter gereageerd op de opschorting van Trumps profiel. "Ik vier het niet en ik voel ook geen trots", schrijft hij in een reeks tweets. Maar hij gelooft wel dat dit de juiste beslissing was. "We werden geconfronteerd met buitengewone en onhoudbare omstandigheden, waardoor we al onze acties op de openbare veiligheid moesten concentreren. Offline schade als gevolg van uitspraken online is aantoonbare realiteit en vooral dat drijft ons beleid en onze handhaving."

Toch ziet Dorsey de ban ook als een soort mislukking van Twitter zelf, "een mislukking van ons om een gezond gesprek te bevorderen". Dat verschillende technologiebedrijven dezelfde beslissing namen, is volgens Dorsey "niet gecoördineerd". "Waarschijnlijker is dat bedrijven tot hun eigen conclusie kwamen of werden aangemoedigd door de acties van anderen."

Klik op een van de tweets om de hele uitleg van Jack Dorsey te lezen.

Beluister het gesprek met correspondent Björn Soenens in  "De ochtend" over de gevolgen van de impeachmentprocedure tegen Trump:

Meest gelezen