Foto: VOC Merelbeke

Recordjaar voor vogelopvangcentrum Merelbeke: “Door corona vonden meer mensen gewonde dieren”

Het vogelopvangcentrum van Merelbeke heeft nog nooit zoveel dieren binnengekregen als vorig jaar. De laatste 10 jaar stijgt het aantal gewonde dieren telkens met zo’n 10 procent, en ook in 2020 was dat niet anders. “Door corona waren meer mensen in de natuur”, klinkt het, “daardoor werden meer gewonde dieren opgemerkt.”

In het vogelopvangcentrum van Merelbeke worden elk jaar meer gewonde dieren binnengebracht. 2020 was een absoluut recordjaar. Het opvangcentrum hielp meer dan 7.000 dieren. “Dat is heel veel, zeker als je weet dat we in 2010 nog maar 3.500 dieren uit de nood hielpen”, zegt Nick De Meulemeester van het VOC. “De stijging zet zich jaar na jaar opnieuw verder.” 

Te veel werk

Het vogelopvangcentrum van Merelbeke heeft vorig jaar zelfs een tijdje tamme dieren moeten weigeren omdat er te veel werk was. “In mei kregen we 50 procent meer dieren binnen op 1 maand tijd ten opzichte van 2019”, zegt De Meulemeester. “We hebben dan een noodoplossing moeten zoeken om de dieren de juiste zorg te kunnen toedienen. Dieren die niet tot de wilde fauna behoren, hebben we dan geweigerd. Als je onze jaarcijfers bekijkt, dan hebben we in 2020 zo’n 250 minder huisdieren aanvaard ten opzichte van 2019. Maar we konden niet anders. We hebben niet voldoende ruimte om alle dieren op te vangen.”

Het vogelopvangcentrum heeft het laatste jaar vooral meer merels, egels, koolmezen en vossen opgevangen. 

Meest gelezen