Videospeler inladen...

Sneeuw trekt over het land: waarschuwing voor gladde wegen, maar voorlopig alleen heerlijke beelden en veel sneeuwpret

Het dunne laagje sneeuw dat tot nu toe over Vlaanderen viel, zorgt vooral voor sprookjesachtige beelden en veel enthousiasme, vooral bij kinderen. Toch blijft het opletten als je vanavond nog de weg opgaat. Er kan in de zuidelijke delen van West- en Oost-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant nog wat sneeuw vallen.

Vooral het zuiden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kregen vandaag met sneeuw te maken. Een neerslagzone van sneeuw en smeltende sneeuw trok in de loop van de dag over ons land, van het noordwesten naar het zuidoosten. Hier en daar blijft de sneeuw liggen. "Vooral aan de grens met Frankrijk is de kans op een sneeuwlaag reëel", zegt VRT-weerman Frank Deboosere.

Hier zijn een paar prachtige winterbeelden uit Geraardsbergen en Schendelbeke (in het zuiden van Oost-Vlaanderen), uit Hamme én van op het strand in Oostende. Met grote dank aan onze kijkers, surfers en luisteraars die ons deze video's gestuurd hebben.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Niet overal in Vlaanderen viel er sneeuw. In delen van Antwerpen en Limburg bleef het droog . De neerslagzone zal echter zowat de hele dag blijven hangen, tot middernacht.

Deze kaart toont duidelijk welke delen van Vlaanderen al bedekt zijn met een (dun) laagje sneeuw. 

(c) Noodweer Benelux

Er waren vandaag geen bijzondere problemen voor het wegverkeer. Toch waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vanavond voor gladde wegen. De nattigheid die vandaag op de weg is beland, kan na 16 uur glibberige wegen veroorzaken naarmate de temperatuur daalt.

Het natte wegdek, in combinatie met negatieve temperaturen, zegt AWV, kan vanavond voor gevaarlijke situaties zorgen. Het wegdek kan aanvriezen en zo voor gladheid zorgen. 

De meeste gewest- en autosnelwegen zijn al preventief behandeld met strooizout of worden de komende uren nog bestrooid. De strooidiensten blijven wel de toestand opvolgen en zullen verder actie ondernemen indien nodig. Ook de fietspaden worden verder opgevolgd.

Vanavond blijft het vooral in de streken richting Franse grens nog sneeuwen met lokaal enkele extra centimeter sneeuw, zegt het KMI. Over het noorden en in het centrum wordt het overwegend droog. Volgende nacht sneeuwt het eerst nog licht langs de Franse grens. Geleidelijk wordt het overal overwegend droog met opklaringen vanaf het noorden. De minima schommelen van 0 tot -6 graden zodat er overal gevaar is voor ijsplekken.

Beelden van de eerste - lichte - sneeuwval in Torhout, West-Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen