"Kan ze beter van mijn dak halen": eigenaars zonnepanelen reageren op nieuws terugdraaiende teller

Het nieuws dat eigenaars van zonnepanelen dan toch geen recht hebben om 15 jaar gebruik te maken van een terugdraaiende teller, lokt veel reacties uit. Onze mailbox, Radio 1-app en Facebookpagina stromen over van teleurgestelde en boze berichten. Veel mensen blijven bovendien met een heleboel vragen achter. We geven er graag een aantal mee.

Het Grondwettelijk Hof heeft vandaag de regeling vernietigd waarbij eigenaars van zonnepanelen voor een periode van 15 jaar het systeem van de terugdraaiende teller mogen gebruiken. 

En dat terwijl net die teller voor de meeste gezinnen de enige reden was om toch in zonnepanelen te investeren, ondanks de afgeschafte subsidie en de belasting via het prosumententarief. De beslissing van het Grondwettelijk Hof valt dan ook niet in goede aarde.

Lotte De Meyer: "We verwachten een compensatie van de Vlaamse regering"

Videospeler inladen...

Voor Lotte De Meyer uit Boechout is de beslissing vooral een enorme streep door haar rekening. "Wij zijn een jong koppel en staan aan de start van een totaalrenovatie. Aangezien duurzaamheid voor ons belangrijk is en we nog konden genieten van de terugdraaiende teller hebben we meteen gekozen om te investeren in zonnepanelen. Maar nu kunnen wij noch genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller noch van de nieuwe premie in 2021. Wij verwachten dan ook een compensatie van de Vlaamse regering voor mensen in onze situatie."

Salvatore Vetrugno: "Het zal een dure winter worden"

Videospeler inladen...

“Een regelrechte schande”, vindt Salvatore Vetrugno uit Maasmechelen. “De enige reden waarom ik in 2017 toch zonnepanelen liet plaatsen, was omwille van de terugdraaiende teller. Daarmee kon ik nog net de kosten van de panelen terugverdienen, want het intrekken van de subsidies en het belasten via het prosumententarief waren al een behoorlijke streep door de rekening. Nu ze ook nog eens de terugdraaiende teller afnemen, kan ik beter mijn panelen van het dak halen. Ik kocht omwille van mijn gezondheid een sauna en jacuzzi, en liet ook een warmtepomp plaatsen in de wetenschap dat mijn zonnepanelen een hoop van het verbruik konden opvangen. Het zal nu een dure winter worden.”

Peter Cuppens: "Had misschien beter in iets anders geïnvesteerd"

Videospeler inladen...

Peter Cuppens uit Dilsen Stokkem liet zijn zonnepanelen nog net voor het einde van 2020 keuren om gebruik te kunnen maken van de terugdraaiende teller. "Nu lezen we met verbijstering dat wij hier niet meer van kunnen genieten. Wij gaan allebei voltijds werken dus ik zie niet hoe we de stroom die we opwekken door de dag kunnen gebruiken. Ik vraag me dan ook af of ik die 8.000 euro niet beter in iets anders had geïnvesteerd."

Stef Keppens: "Niet fair om iets af te schaffen dat zo zwaar is gepromoot"

Videospeler inladen...

Het nieuws over de terugdraaiende teller roept bij Mellenaar Stef Keppens vooral vragen op. "Ik liet afgelopen oktober zonnepanelen plaatsen en heb nog een analoge teller. Word ik dan ook getroffen door deze beslissing? Mag ik de plaatsing van een digitale teller weigeren? En wat eigenlijk met alle energie die wij in de toekomst - en dan vooral in de zomer - te veel gaan produceren? Wordt die zomaar op het net gezet en verdwijnt die in het niets, of krijgen we toch een vorm van compensatie? Het is niet fair om plots iets af te schaffen dat zo zwaar gepromoot is geweest is.”

Meest gelezen