Franky Van De Casteele

Volleybalploeg Michelbeke, bij Brakel, in problemen omdat zaal te klein is: “Misschien moeten we stoppen”

De topploeg van volleybalclub Saturnus in Michelbeke, bij Brakel, zit in de problemen omdat hun zaal te klein is. Er zijn nieuwe vereisten waaraan zalen van topploegen moeten voldoen. Onder meer de grootte van de zaal moet anders. “Maar we kunnen ons gebouw niet zomaar uitrekken”, klinkt het. 

De volleybalzalen van topploegen in ons land moeten aan een aantal nieuwe vereisten voldoen. Zo moeten er onder meer ingrepen gebeuren aan de vloer, de verlichting, maar vooral aan de grootte van de zaal. Er moet voldoende vrije ruimte zijn rond het speelveld, en dat is er niet in Michelbeke. Als volleybalclub Saturnus geen oplossing vindt, dan moet de damesploeg die in Liga A speelt op het einde van dit seizoen stoppen. “Ik weet niet wat we kunnen doen om het probleem op te lossen”, zegt ere-voorzitter Herman De Croo (Open VLD). 

Sterke damesploeg

“We hebben de ploeg 35 jaar geleden opgericht toen ik burgemeester was in Michelbeke”, vertelt De Croo bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Intussen spelen we in Liga A. Onze damesploeg heeft zelfs al 2 keer de finale van de Beker van België gespeeld. We speelden onder meer tegen Antwerpen, Oostende en Charleroi.” 20 jaar geleden werd er in Michelbeke een nieuwe zaal gebouwd om ervoor te zorgen dat de ploeg op een goede manier kan trainen. “Maar nu krijgen we voor de 3de keer nieuwe richtlijnen. De zaal moet ruimer, maar dat is niet mogelijk”, zucht De Croo.

Moeilijke zoektocht

“De zaal waar onze spelers trainen is een betonnen zaal die geïsoleerd is met stalen geraamtes. Wij kunnen dat niet zomaar opentrekken”, zegt De Croo. “Het is hier geen accordeon. Het is ook moeilijk om op zoek te gaan naar een andere zaal. Gemeentezalen zijn er niet happig op om volleybalclubs te ontvangen. Het is een sport waar geen tijdslimiet op staat. Basket en minivoetbal is op een zeker aantal minuten gedaan. Maar volleybal kan soms 30 minuten en soms 3 uur duren.”

De club stopt nog niet definitief en zoekt naar een oplossing. “Wat die zal zijn, weet ik nog niet. Maar we doen ons best”, aldus De Croo die zelf nog bij volleybalclub Saturnus speelde.  

Meest gelezen