Belga

Vrijwilligers voor vaccinatiecentrum Bree melden zich al aan. "Vele handen nodig", volgens burgemeester Van der Auwera

Het is vrijwel overal duidelijk waar de vaccinatiecentra zullen komen. Intussen wordt er ook al nagedacht over de praktische organisatie en inrichting van de vaccinatiecentra. Eén ding staat vast, er zullen veel handen nodig zijn om alles in goede banen te leiden. In Bree kreeg burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) in ieder geval al veel meldingen van kandidaat vrijwilligers om te helpen.

Bree hoort bij eerstelijnszone Kemp en Duin en zal het vaccinatiecentrum onderbrengen in de Expodroom. Daar kunnen alle mensen van Bree en Oudsbergen terecht voor hun vaccinatie. Maar de praktische organisatie van het vaccinatiecentrum moet nog verder worden uitgewerkt. Het is wel al zeker dat er gerekend wordt op vrijwilligers. Burgemeester Van der Auwera: “We gaan veel mensen nodig hebben, en het goede nieuws is dat er al veel mensen hebben laten weten dat ze willen helpen. Daarom hebben we ons platform “Bree zorgt” opnieuw geactiveerd zodat mensen zich daar kunnen aanmelden.”

Geen goodwill verspelen

De provincie Limburg zou ook werken aan een aanmeldingswebsite voor vrijwilligers maar daar wil burgemeester Van der Auwera niet op wachten. “De mensen vragen nu al wat ze moeten doen en waar ze terecht kunnen.", vertelt ze. "Het zou zonde zijn om die goodwill te verspelen door hen nog twee weken te laten wachten.”

Vrijwilligers kunnen uiteenlopende taken doen in zo’n vaccinatiecentrum. "Ze hoeven niet allemaal een achtergrond in de zorg te hebben", zegt Van der Auwera. “Het kan gaan van parkeerwachters tot schoonmakers, administratieve taken en zelfs klusjesmensen voor het opknappen van allerlei onverwachte problemen. Uiteraard zullen er ook professionele mensen zijn om alles in goede banen te leiden. Zo moeten er altijd dokters aanwezig zijn, en we gaan ook niemand zonder kennis van zaken spuiten laten zetten. Maar daarbuiten is er zeker nog werk genoeg.”

Meest gelezen