Wereldwijd vaccinatiespuitjes dankzij Datwyler uit Alken: "We werken 7 dagen op 7, de klok rond"

De vaccinatiecampagne staat in de steigers en dat is mee de verdienste van het Alkense bedrijf Datwyler. Jaarlijks rollen daar meer dan 5,5 miljard rubberen zuigertjes van de band die gebruikt worden in elk spuitje. De werknemers werken er nu 7 dagen op 7, dag en nacht, om de wereldwijde vraag te kunnen bijhouden.

Datwyler is gespecialiseerd in de productie van rubberen onderdelen voor de farmaceutische industrie. Het gaat dan in de eerste plaats om de rubberen zuigertjes die in elk spuitje zitten maar ook om rubberen afdichtingen van flesjes met farmaceutische inhoud. In de vestiging in Alken alleen al rollen er meer dan 5,5 miljard van die dingetjes van de band, per dag betekent dat meer 14 miljoen stuks. 

 Door de geplande vaccinatie tegen het coronavirus is de productie nog opgedreven, zegt site director Dirk Vander Mierde. "Door de coronacrisis is de productie in Alken vorig jaar al opgedreven met een half miljard en ook dit jaar zal dit zo zijn. De grote farmaceutische bedrijven die het vaccin ontwikkelen hebben vorig jaar al productieslots bij ons vastgelegd zodat ze zeker zijn van de leveringen." Datwyler - onderdeel van een Zwitsers concern - heeft ook vestigingen in de VS en India en ook daar is de productie opgevoerd.

Onze werknemers zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol, ze beseffen dat ze mee een mensenleven kunnen redden.

Dirk Vander Mierde, site director

Voor de zowat 800 werknemers van Datwyler in Alken betekent die grotere vraag dat ze zeer flexibel worden ingezet. "We kunnen uiteraard geen machines blijven bijzetten om de productie te verhogen", zegt Dirk Vander Mierde, "maar wat we wel gedaan hebben is onze efficiëntie verhogen. We werken nu 7 dagen op 7, de klok rond, en dat doen we ook tijdens de vakanties. En we hebben ook 40 bijkomende aanwervingen gedaan. In de toekomst, als de vraag stijgt,  komen er misschien nog." Dirk Vander Mierde is trots op zijn personeel omdat ze zich zo flexibel opstellen. "Ze zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol en beseffen dat ze met de producten die ze maken een bijdrage leveren aan het redden van een mensenleven." 

Meest gelezen