Zonhovens gezin dat besmet is met Britse coronavariant was niet in het buitenland

In Zonhoven zijn 3 mensen van eenzelfde familie besmet met de Britse variant van het coronavirus. Opvallend is dat die mensen niet naar het buitenland zijn geweest en dus hier in België hun besmettingen hebben opgelopen. 

"Het verontrustende is dat die mensen geen reisgeschiedenis hebben en dus lokaal besmet zijn geweest", zegt viroloog Piet Maes van het Rega Instituut in Leuven die de stalen onderzocht heeft. "Dat toont aan dat dit virus in de streek en waarschijnlijk ook op andere plaatsen in België circuleert."

Opvolging is heel belangrijk

"Er moet meer ingezet worden op screening van mensen die terugkomen uit het buitenland, zodat we zo goed mogelijk de verspreiding van deze variant in België in kaart kunnen brengen."

Gevaar geweken

Volgens de gemeente Zonhoven zijn de testen al enkele weken geleden afgenomen en is het gevaar ondertussen geweken. Extra lokale maatregelen zijn daarom niet nodig. "Ongerustheid is dus niet nodig, extra waakzaamheid wel. Inwoners die symptomen hebben of in contact geweest zijn met COVID-patiënten nemen best zo snel mogelijk contact op met hun huisarts. We volgen dit als gemeentebestuur, samen met de artsen en de eerstelijnszone, kort op.”

Meest gelezen