Videospeler inladen...

1 op de 7 jonge bestuurders rijdt regelmatig onder invloed van lachgas

Jonge bestuurders (18 tot 34 jaar) kruipen regelmatig onder invloed van lachgas achter het stuur. Het gaat vooral om jonge mannelijke bestuurders die toegeven dat ze maandelijks wel eens onder invloed rijden. In Vlaanderen zegt 1 op de 5 dat te doen, in Brussel zou het om 1 op de 3 gaan. Lachgas inhaleren geeft een kortstondige euforische roes, die vergelijkbaar is met de symptomen na het gebruik van alcohol.

Lachgas is vooral bij jongeren een populaire drug. De gebruikers inhaleren het uit kleine gaspatronen die soms teruggevonden worden langs de kant van de weg of op andere openbare plaatsen. Het bezit van lachgas is niet strafbaar. Maar rijden onder invloed natuurlijk wel. Boetes kunnen oplopen van 200 tot 2.000 euro.

Uit een representatieve rondvraag van Vias institute (voorheen het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid BIVV) blijkt dat veel jonge bestuurders de drug inhaleren en daarna toch nog met de wagen rijden. In Vlaanderen geeft een op de vijf jonge mannen toe dat ze maandelijks wel eens rijden nadat ze lachgas gebruikten. In Brussel loopt dat op tot een op de drie.

Lachgas heeft een verdovend effect en wordt ook gebruikt bij sommige heelkundige ingrepen. Wie het als recreatieve drug gebruikt, krijgt een kortstondige euforische roes. Het effect komt zeer snel en de kracht is afhankelijk van de dosis. "Er komt minder zuurstof in het bloed en er gaat dus ook minder naar de hersenen. Daardoor krijgt de gebruiker allerlei kleurrijke hallucinaties", zegt Dominique Vandijck van het antigifcentrum. 

De effecten zijn verder vergelijkbaar met de symptomen van wie alcohol gebruikt. Het wekt ook duizeligheid, misselijkheid, verminderd reactievermogen en een algemeen dronken gevoel op. En dat heeft dus zeker gevolgen op het rijgedrag.

Voorlopig is lachgas niet opspoorbaar door de politie via een drugtest. "Het is daarom moeilijk in te schatten bij hoeveel ongevallen het gebruik van lachgas betrokken is. Maar in 2020 zijn er wel verschillende zware ongevallen geweest met jongeren waarbij lachgas in de wagen gevonden werd", klinkt het bij Vias.

Bekijk hieronder een video van Vias waarin de problematiek van lachgas aangekaart wordt:

Meest gelezen