Radio 2

27 jaar cel voor Zonnebekenaar (31) die Vietnamese vriendin vermoordde

De man uit Zonnebeke (31) die een Vietnamese vriendin naar België lokte, vermoordde en nadien in brand stak, heeft daarvoor 27 jaar gevangenisstraf gekregen voor het hof van assisen in Brugge. "Het is een zware bestraffing", zegt de advocate van de familie van het slachtoffer. "Voor die mensen in Vietnam is gerechtigheid geschied, denk ik."

De beschuldigde uit Zonnebeke wist volgens zijn advocaat Hans Beerlandt dat hem een strenge straf boven het hoofd hing. "Hij was zich bewust van de risico's. Ik zal nu met hem praten om na te gaan hoe hij de toekomst ziet voor zichzelf." 

"Verhoopte antwoorden kwamen niet"

De toenmalige partner van de Zonnebekenaar stelde zich burgerlijke partij tijdens het proces. "Zij vond het belangrijk om het hele verhaal te kunnen horen", zegt de advocaat van de vrouw, Koen Stubbe. "Want ook voor haar zijn de feiten 2 jaar lang verborgen gebleven."

Lichaam 2 jaar ongeïdentificeerd

Op 31 december 2016 werd in een gracht in Geluwe een levenloos lichaam aangetroffen. Alles wees erop dat het lijk er weken eerder werd achtergelaten en in brand gestoken. Op basis van het merk van het horloge ontdekten de speurders een link met Japan. Ondanks verwoede pogingen bleef de identiteit van de kleine, Aziatische vrouw lange tijd een mysterie.

Doorbraak dankzij ambassade

De doorbraak kwam er toen de Brusselse lokale politie in augustus 2018 door de Vietnamese ambassade op de hoogte werd gebracht van de verdwijning van een inwoner. De Vietnamese werkte en studeerde in Japan, maar was sinds november 2016 van de radar verdwenen. Uit het onderzoek bleek snel dat ze inderdaad naar een Belgische vriend was gereisd. 

Opvallend genoeg was de dader uit Zonnebeke enkele weken voor de moord vader geworden. Zijn huwelijk stond luttele dagen na zijn arrestatie gepland. Nu wacht hem dus een gevangenisstraf van 27 jaar.

Meest gelezen