4 verdachten vrijgelaten na rellen in Schaarbeek

Vier verdachten die woensdag opgepakt zijn bij de rellen in Schaarbeek, zijn vrijgelaten. Het gaat om twee meerderjarigen die verdacht worden van brandstichting en twee minderjarigen. Het onderzoek naar alle relschoppers loopt wel nog verder. Dat niemand is aangehouden, is onbegrijpelijk, vindt de liberale politievakbond VSOA.

Woensdag werden vier mensen gerechtelijk gearresteerd naar aanleiding van de zware rellen na de betoging voor Ibrahima Barrie in Schaarbeek. De jongeman van 23 overleed, nadat hij opgepakt werd door de politie. 

De vier verdachten zijn nu weer in vrijheid gesteld, laat het parket van Brussel weten. “De twee belangrijkste verdachten die van hun vrijheid werden beroofd en van opzettelijke brandstichting werden verdacht, zijn vrijgelaten bij gebrek aan voldoende bewijs tegen hen in dit stadium van het onderzoek."

Wat de minderjarige verdachte betreft die van zijn vrijheid is beroofd wegens weerspannigheid, heeft het parket van Brussel een jeugdrechter gevorderd en een plaatsingsmaatregel gevraagd in een gesloten omgeving. "Nadat hij werd verhoord door de rechter, werd hij vrijgelaten onder de voorwaarden dat hij het ouderlijk gezag respecteert, geen nieuwe inbreuken pleegt, regelmatig naar school gaat en een prestatie van algemeen nut van 30 uur volbrengt." De vierde verdachte, ook een minderjarige viel onder de bevoegdheid van het jeugdparket in Verviers. Ook hij werd in vrijheid gesteld.

Het onderzoek wordt intussen voortgezet om ook nog andere daders te identificeren. Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA hoopt dat het gerecht hier snel werk van maakt. "Het signaal dat deze individuen nu krijgen, is niet wat ze nodig hebben", zegt Houssin. "Nu gaan ze terug naar hun wijken als helden. Wij vragen dat al wie aan de rellen heeft deelgenomen ook wordt gestraft".

Meest gelezen