Archieffoto van de Minusca-vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
David Belluz 2016

Aantal vluchtelingen in Centraal-Afrikaanse Republiek verdubbelt op een week tijd, Rusland trekt adviseurs terug

De toestand in de Centraal-Afrikaanse Republiek verslechtert met de dag. De Verenigde Naties waarschuwen dat steeds meer mensen op de vlucht slaan voor het geweld van oprukkende rebellen. Rusland gaat 300 militaire adviseurs en hun helikopters terugtrekken uit het land.

Volgens de Verenigde Naties is het aantal mensen dat in de CAR op de vlucht is geslagen voor het geweld op een week tijd verdubbeld tot zeker 60.000. Op 13 januari zijn er op een dag tijd 10.000 over de rivier Oubangui gevlucht naar buurland Congo. 

De UNHCR, de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, krijgt alsmaar meer berichten over wreedheden van gewapende bendes tegen burgers, inclusief verkrachtingen. In totaal zitten er nu al meer dan 50.000 vluchtelingen uit de CAR in Congo. Duizenden anderen zouden een toevlucht gezocht hebben in Tsjaad en in Kameroen. Zeker 58.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht in de Centraal-Afrikaanse Republiek zelf. 

De VN vragen de lidstaten om zeker 150 miljoen dollar om de vluchtelingenstroom in en rond de CAR op te vangen.

Wat is daar aan de hand?

De Centraal-Afrikaanse Republiek ziet al veel langer in een spiraal van geweld, maar de huidige escalatie is er gekomen na de presidentsverkiezingen van eind december. Die zijn onder toezicht van een vredesmacht van de Verenigde Naties gewonnen door de huidige president Faustin-Archange Touadera. De oppositie spreekt over fraude.

Zeker is dat zes rebellengroepen zich aaneengesloten hebben in een front om de regering omver te werpen. Die rebellen zouden zich aaneengesloten hebben rond de figuur van ex-president François Bozizé die in 2003 aan de macht was gekomen na een staatsgreep. Het regime van Bozizé is in 2014 in elkaar gestort. Omdat de rebellengroepen het in het verleden onderling ook slaags raakten, dreigt de chaos compleet te worden. De rebellengroepen controleren nu al tweederde van het land en rukken op in de richting van de hoofdstad Bangui. 

Daarbij zijn ze een paar keer slaags geraakt met de Minusca, de VN-vredesmacht die 12.500 militairen telt en die de facto de regering in de hoofdstad Bangui overeind houdt. De regering kan ook rekenen op 300 Russische militaire adviseurs -en naar verluidt ook op Russische huurlingen- maar vandaag heeft Moskou bekendgemaakt dat het de militaire instructeurs en hun helikopters gaat terugtrekken. Officieel is hun missie beëindigd na de verkiezingen, maar wellicht houdt Rusland het bekeken in de CAR.

De Centraal-Afrikaanse Republiek werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk en heeft sindsdien een erg chaotische geschiedenis gekend. Er wonen bijna vijf miljoen mensen. Het land is erg arm, ondanks rijkdommen zoals diamant, olie en uranium. Er zijn erg grote spanningen tussen christenen en moslims, tussen etnische groepen en vooral tussen politici die de hand willen leggen op de bodemrijkdommen.

Meest gelezen