BELGA

Buurlanden strenger dan wij, maar hier zijn coronacijfers beter: hoe doet België het in vergelijking met onze buren?

In België zijn de scholen en niet-essentiële winkels nog altijd open, maar in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn ze gesloten. Frankrijk heeft dan weer een avondklok vanaf 18 uur voor het hele land afgekondigd, ook zij doen het immers slechter dan België wat het aantal nieuwe besmettingen betreft. Hoe zit het precies met de coronacijfers als we België vergelijken met de buurlanden, en hoeveel strenger pakken zij het momenteel aan?

De afgelopen week maakte de federale regering komaf met het idee dat we binnenkort misschien zouden kunnen versoepelen. In een ministerieel besluit in het Staatsblad stond plots dat alle geldende maatregelen tot 1 maart zijn verlengd. Wat later waarschuwde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) nog dat ons land geconfronteerd wordt met "nieuw gevaar", namelijk clusters met nieuwe varianten van het coronavirus, waaronder de zeer besmettelijke Britse variant. 

Het is onmogelijk een richtdatum te geven voor versoepelingen

Premier Alexander De Croo

Premier Alexander De Croo (Open VLD) maakte duidelijk dat het "onmogelijk is om een richtdatum voor versoepelingen te geven". Virologen pleiten zelfs voor een verstrenging van de maatregelen, als het aantal besmettingen toeneemt of op een zorgwekkend niveau stabiliseert. Het expertencomité Gems, dat de regering adviseert over de aanpak van de pandemie, wil dat reizen nog meer wordt ontmoedigd.

Dat strengere maatregelen in ons land mogelijk op de loer liggen, mag misschien niet verbazen. De Belgische cijfers zijn dan wel beter dan de buitenlandse, geruststellend zijn ze nog altijd niet. Het aantal besmettingen stijgt nu al sinds een week, al wordt er flink meer getest. Bovendien halen we nog lang niet de parameters die in het vooruitzicht waren gesteld voor grotere versoepelingen:

  • Het aantal besmettingen zou best onder de 800 per dag zakken, maar ligt gemiddeld boven de 2.000.
  • De positiviteitsratio zou het best onder de 3 procent zakken (3 positieve gevallen per 100 afgenomen stalen), maar ligt voorlopig nog op zo'n 5 procent.
  • Het aantal ziekenhuisopnames daalt nog wel licht, maar ligt met ruim 116 per dag nog altijd ruim boven de gewenste drempel van 75.

België zit nog niet aan de noodzakelijke parameters om te versoepelen, maar onze maatregelen blijven minder streng dan in de buurlanden

Tegelijk mogen we niet klagen: op dit moment zijn de maatregelen in onze buurlanden een pak strenger dan de onze. Dat is op zich ook logisch, omdat we het beter doen dan de ons omringende landen.  

Onderstaande grafiek toont, sinds eind augustus vorig jaar, week na week het aantal nieuwe coronagevallen van de voorbije twee weken per 100.000 inwoners per land. België doet het momenteel dus beter dan de buurlanden; vooral het Verenigd Koninkrijk doet het veel slechter met een cijfer dat bijna vijf keer zo hoog ligt; ook Nederland kampt met bijna drie keer hogere cijfers dan België (laatste cijfers slaan op begin januari, red.). 

Onderstaande grafiek is hetzelfde opgebouwd, maar toont België apart. België beleeft na enkele weken van daling, nu dus opnieuw een stijging. Maar relatief gezien doen we het niet zo slecht na de tweede golf van het najaar. 

De grafieken die volgen voor de andere landen, zijn telkens op dezelfde manier opgebouwd. De data komen telkens van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

In Frankrijk bijvoorbeeld kondigde premier Jean Castex donderdag nog een verstrenging van de maatregelen aan. Sinds gisteren geldt in heel het land een avondklok van 18 uur tot 6 uur. Dat gold tot nu toe alleen voor een aantal departementen, in de rest van het land was een avondklok van 20 uur tot 6 uur van kracht.

Met die strenge avondklok wil Frankrijk een nieuwe lockdown voorkomen, want het einde van de vorige algemene lockdown in Frankrijk dateert nog maar van eind december. Op dit moment zijn de Franse scholen en winkels open. De horeca en de cultuursector blijven gesloten en telewerk is sterk aangeraden waar mogelijk. Castex maakte wel duidelijk dat een nieuwe lockdown niet uitgesloten is als de besmettingscijfers de hoogte ingaan.

De Franse regering beschreef de huidige epidemiologische situatie in het land als "onder controle, maar fragiel": de besmettingscijfers zijn op een te hoog niveau gestabiliseerd. Ook nieuwe virusvarianten baren Frankrijk zorgen. (tekst loopt door onder de video)

Bekijk hier de Journaalvideo van 14 januari: "Liever een strengere avondklok dan een totale lockdown." 

Videospeler inladen...

Sinds begin december stijgen de cijfers weer in Frankrijk, dat eind oktober/begin november af te rekenen had met een heel zware piek, ongeveer op hetzelfde moment als België. Vergeleken met die piek lijken de huidige cijfers mee te vallen, maar ze stijgen wel en de regering is beducht voor een sterke stijging door o.a. buitenlandse varianten van het virus die besmettelijker kunnen zijn.

In Duitsland is op dit moment wel een strenge, nationale lockdown van kracht. Alle scholen en niet-essentiële winkels zijn gesloten. Ook de horeca, de cultuursector en de sportcentra blijven op slot. Duitsers mogen slecht één persoon uit een ander huishouden thuis uitnodigen. De verschillende Duitse deelstaten mogen extra beperkingen opleggen.

De regels versoepelden licht tijdens de feestdagen. Van 24 tot 26 december mochten vier personen uit de "dichte familiekring" op bezoek komen bij één huishouden, kinderen onder de veertien niet meegerekend. Met Nieuwjaar waren de normale maatregelen wel van kracht.

In Duitsland stierven intussen al ruim 45.000 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Eergisteren was er een piek in het aantal overlijdens, met ruim 1.200 doden op één dag. 

Op onderstaande grafiek zien we hoe Duitsland het lange tijd heel goed deed, en bijvoorbeeld tijdens de Belgische tweede golf nog veel lagere cijfers had. Maar uiteindelijk stegen de cijfers toch te veel, en werd er streng ingegrepen. Na de piek eind vorig jaar, wierpen de maatregelen hun vruchten af, maar Duitsland blijft voorlopig wel hangen op ongeveer 320 nieuwe gevallen in de voorbije twee weken (op 100.000 inwoners). Ter vergelijking: voor België staat dat cijfer momenteel op 225.  

Ook bij onze noorderburen zijn de coronamaatregelen op dit moment strenger dan in ons land. Minstens tot 9 februari blijft Nederland in lockdown. De scholen en de niet-essentiële winkels zijn gesloten. Niet-medische contactberoepen mogen hun beroep niet meer uitoefenen en ook de horeca en de cultuursector blijven op slot. 

Alle publieke binnenruimtes zijn gesloten. De Nederlandse regering raadt iedereen aan om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet meer dan twee mensen per dag thuis te ontvangen. Voor de kerstdagen gold een uitzondering en mocht een derde gast uitgenodigd worden, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend.

De strenge maatregelen zijn opvallend, want vorig jaar waren de maatregelen in Nederland minder streng dan de onze. De mondmaskerplicht was er bijvoorbeeld lang taboe. 

Pas sinds 1 december is het dragen van een mondmasker in publieke binnenruimtes dan toch verplicht. Dinsdag zei de Nederlandse minister-president Mark Rutte nog dat hij nu zelfs de invoering van een avondklok overweegt.

 Het aantal besmettingen in Nederland daalt dan wel lichtjes, de maatregelen nu versoepelen zou volgens Rutte onverantwoord zijn. (tekst loopt door onder de video)

Bekijk hier de Journaalvideo van 13 januari waarin Mark Rutte het slechte nieuws brengt over de verlengde lockdown tot 9 februari: "Een ongelooflijk lastige boodschap, maar we moeten doorzetten". 

Videospeler inladen...

Nederland beleefde enkele weken geleden een redelijke piek in het aantal besmettingen, maar sinds kort verbeteren de cijfers weer lichtjes, als we kijken naar de incidentie per 100.000 inwoners van de voorbije 14 dagen. Tijdens de laatste week waarover gegevens zijn, begin deze maand, stonden de Nederlanders toch nog altijd op 623 gevallen (opgeteld over twee weken), tegenover 225 in België. 

Van al onze buurlanden is de situatie in het Verenigd Koninkrijk op dit moment het ernstigst. Vooral het zuiden van Engeland krijgt het zwaar te verduren: de ziekenhuizen kunnen de toevloed van het aantal patiënten niet langer aan en de mortuaria liggen overvol. 

In Engeland is dan ook een strenge lockdown van kracht. Inwoners mogen hun huis alleen verlaten voor noodzakelijke verplaatsingen en dagelijkse beweging, al zijn er enkele uitzonderingen op die regel. 

Er is geen bezoek aan andere huishoudens toegestaan, maar alleenstaanden of mensen die hulp nodig hebben bij de opvang van hun kinderen mogen wel een 'support bubble" of een 'childcare bubble' vormen met een ander huishouden. 

De scholen en niet-essentiële winkels in Engeland zijn gesloten, net als de horeca, de cultuursector en de sportcentra. 

Ook in Wales, Schotland en Noord-Ierland zijn strenge coronamaatregelen van kracht, al wijken die af van de regels in Engeland: in het Verenigd Koninkrijk bepalen de verschillende regio's zelf welke maatregelen ze opleggen.

Onderstaande grafiek toont hoe de cijfers de laatste weken helemaal zijn losgeslagen over het Kanaal. Het laatste weekcijfer ligt op 1.114 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners (opgeteld over de voorbije twee weken), de Londense ziekenhuizen worden momenteel overspoeld met patiënten.

Meest gelezen