Coronavaccin veroorzaakt (milde) bijwerkingen bij 10 mensen in België, dood van één 80-plusser wordt onderzocht

In ons land heeft het coronavaccin van Pfizer/BioNTech tot nog toe bijwerkingen veroorzaakt bij 10 mensen. Het gaat meestal om milde bijwerkingen zoals vermoeidheid, hoofd- en spierpijn of lichte koorts. Eén bewoner van een woonzorgcentrum is vijf dagen na vaccinatie overleden. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen onderzoekt de oorzaak van het overlijden, maar volgens viroloog Steven Van Gucht is de kans klein dat er een verband is met het vaccin.

Van de 35.000 mensen die zijn gevaccineerd in ons land, zijn er bij 10 mensen bijwerkingen opgetreden (het gaat om cijfers tot en met 12 januari, red.). Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vanmorgen bekendgemaakt op de persconferentie van het Crisiscentrum.

"Dat is een bijzonder laag cijfer", zei Van Gucht. "Waarschijnlijk is er nog een lichte onderschatting, omdat er nog wat vertraging zit in de rapportering. Maar het toont wel aan dat het aantal bijwerkingen heel beperkt is tot nu toe."

Volgens Van Gucht zouden de bijwerkingen ook mild verlopen. "Meestal gaat het om wat vermoeidheid, spierpijn, misselijkheid of wat lichte koorts de dag na de inenting."

Risico's van coronabesmetting zijn veel groter dan risico's van coronaprik

Steven Van Gucht, viroloog

Een 82-jarige bewoner van een woonzorgcentrum zou ook overleden zijn 5 dagen na vaccinatie. Volgens Van Gucht is de kans klein dat er een verband is met het vaccin. "Op oudere leeftijd is de kans op overlijden sowieso een stuk groter. Elke week sterven er honderden mensen in woonzorgcentra, het is dus normaal dat er op dit moment ook af en toe mensen overlijden die net gevaccineerd zijn. Maar daarom is er nog geen oorzakelijk verband."

Elk overlijden kort na vaccinatie moet wel worden onderzocht. "Dat zal in dit geval ook met de uiterste aandacht gebeuren", zegt Van Gucht. "Het Geneesmiddelenagentschap FAGG zal zo snel mogelijk meer informatie geven."

"Kans op ernstige allergische reactie is 1 op 100.000"

Omdat het aantal gevaccineerde inwoners in ons land nog relatief beperkt is, haalde Steven Van Gucht ook de cijfers van de Verenigde Staten erbij. Daar hebben in december al 1,9 miljoen mensen het vaccin van Pfizer/BioNTech gekregen. "Bij 4.000 mensen, ofwel 0,2 procent, zijn er milde bijwerkingen opgetreden."

Eén op de 100.000 gevaccineerde mensen kregen ook ernstige bijwerkingen. "Gewoonlijk gaat het dan om een ernstige allergische reactie", zegt Van Gucht. "Deze reactie treedt meestal op binnen de 15 minuten na vaccinatie en is behandelbaar. Dat is ook de reden waarom we iedereen die gevaccineerd wordt nog zeker een kwartier onder observatie houden in het vaccinatiecentrum."

Eind vorig jaar bleek dat 2 Britse gezondheidswerkers een allergische reactie hadden gekregen nadat ze het Pfizervaccin hadden toegediend gekregen. Onze coronaspecialist Katty Allaert gaf toen deze toelichting in "Het Journaal" van 9 december 2020 (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het zou ook gaan om mensen die ook bij andere vaccins al ernstige allergische reacties kregen. "Ondertussen zijn deze mensen genezen of aan de beterhand." 

Volgens Steven Van Gucht is het risico op bijwerkingen na vaccinatie in elk geval veel kleiner dan de risico's van een coronabesmetting.

"Wanneer u besmet wordt met het virus is er zo'n 10 tot 20 procent kans dat u in het ziekenhuis belandt. De kans om te overlijden na infectie schommelt tussen de 0,5 en 1,5 procent. Risico’s van een infectie zijn dus vele malen groter."

Intussen zou zo'n 80 procent van de Belgen bereid zijn zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Hoe werken het coronavaccin van Pfizer-BioNTech en dat van de andere farmabedrijven precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Onze wetenschapjournalist Koen Wauters legt het je helder uit in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen