Cyriel Verschaevelaan in Kapelle-op-den-Bos wordt Mim Van Keerlaan: “De allermooiste troost”

Binnenkort komt er een straatnaamwijziging in Kapelle-op-den-Bos. De Cyriel Verschaevelaan wordt de Mim Van Keerlaan. Zij was een schrijfster en verhalenverstelster die in 2019 overleed. Haar dochter is Yasmina El Messaoudi, nieuwslezer bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. “Ik ben ongelooflijk trots op ons moeke”, zegt ze.

Eind 2019 besliste de gemeente Kapelle-op-den-Bos al om de Cyriel Verschaevelaan te schrappen. Hij was een priester die tijdens de Tweede Wereldoorlog meewerkte met het naziregime. De gemeente wou de straat een vrouwennaam geven en ging te rade bij de inwoners. Uit alle voorstellen werden er drie weerhouden, de inwoners konden dan hun stem uitbrengen op één van de drie. De Kapellenaren kozen massaal voor Mim Van Keer. 

Mim (Irma Wilhelmina) Van Keer was een schrijfster en verhalenvertelster. Ze raakte beter bekend als auteur onder het pseudoniem Mim El Messaoudi, de familienaam van haar echtgenoot. Haar boeken zijn vaak een pleidooi voor wederzijds begrip tussen verschillende culturen. Ze overleed twee jaar geleden. Mim is de moeder van Yasmina El Messaoudi, nieuwslezer bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. “Ik ben ongelooflijk trots op ons moeke”, zegt Yasmina. “Mijn vader had tranen in de ogen, mijn broer kan het nog altijd niet vatten.”

Mooie erkenning

“Voor mijn vader was het een enorme ontlading, maar ook een erkenning”, zegt Yasmina. “Toen mijn moeder in de jaren zeventig met mijn vader naar huis kwam, kreeg mijn grootvader net geen hartaanval. Hij was een heel open man, maar om met een Marokkaan in een dorp naar huis te komen, dat was toch heel wat. Mijn moeder zei vaak dat ze naar mijn vader keken alsof hij een marsmannetje was. Hij voelt zich ongelooflijk aanvaard met die erkenning nu."  

Bedankt aan alle Kapellenaars om voor haar te stemmen, dat doet ontzettend goed

Yasmina El Messaoudi

Morgen, zaterdag, is het exact twee jaar geleden dat Mim overleed. Een mooier eerbetoon voor haar moeder kon er niet zijn, zegt Yasmina: “Het doet ons ontzettend goed dat de Kapellenaars haar zo in het hart gesloten hebben. Ik wil daarom ook iedereen bedanken die voor haar gestemd heeft. Ze heeft ook veel dingen gedaan, ze was vrijwilliger in de bibliotheek en in het rusthuis. Als iemand zich slecht voelde dan ging ze een kaartje brengen. Dat ze dit nu erkennen geeft enorm veel troost en trots. Het brengt haar niet terug, maar het is de allermooiste troost die we kunnen krijgen.”

Meest gelezen