De Palestijnse president Mahmoud Abbas roept zijn landgenoten naar de stembus.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Palestijnen mogen na 15 jaar nog eens een parlement en een president kiezen

In mei en juni kunnen de Palestijnen voor het eerst sinds lang opnieuw een parlement en een president verkiezen. De Palestijnse overheid en de radicaal-islamitische tegenhanger Hamas zijn het daarover eens geworden. 

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vandaag aangekondigd dat er op 22 mei een nieuw parlement van de Palestijnse Autoriteit wordt gekozen en op 31 juli een nieuwe president. De verkiezingen zullen gehouden worden op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem en in de Gazastrook. 

De president heeft de kiescommissie bevolen om een democratisch proces te starten in alle steden van ons land

Mededeling van president Mahmoud Abbas

Met de verkiezingen wil de Palestijnse Autoriteit legitimiteit herwinnen, want het is 15 jaar geleden dat er nog verkiezingen werden gehouden. Al die tijd was Palestina in de greep van een gewapend conflict tussen de Fatah-partij van president Abbas -die een deel van de Westelijke Jordaanoever controleert- en de radicaal-islamitische groep Hamas die heerst over de Gazastrook. 

De verkiezingen komen wellicht ook niet toevallig nu de Democraat Joe Biden op het punt staat Donald Trump op te volgen als president van de Verenigde Staten. Trump heeft altijd de kaart getrokken van de harde houding van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waardoor de vredesdialoog met Israël zo goed als stil staat. Wellicht hopen de Palestijnen op een meer evenwichtige politiek vanuit Washington. 

De Palestijnen -zowel Fatah als Hamas- voelen zich ook in de steek gelaten door de Arabische staten zoals de Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko die onlangs diplomatieke relaties met Israël hebben aangekondigd. 

De Palestijnen verdeeld en verzwakt

Begin 2005 won Fatah-leider Mahmoud Abbas zonder veel problemen de presidentsverkiezingen van de Palestijnse Autoriteit. Een jaar later won zijn rivaal Hamas evenwel de parlementsverkiezingen. Tot een "cohabitation" kwam het echter niet, wel tot een gewapend treffen waarbij Hamas de controle overnam van de Gazastrook en de Fatah van Abbas (en voorheen Yasser Arafat) de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

Die scheuring heeft het toch al beperkte diplomatieke gewicht van de Palestijnen tegenover Israël nog verder verzwakt. De harde houding van premier Netanyahu in Israël -versterkt onder het presidentschap van Donald Trump in de VS- heeft die positie de voorbije jaren nog verder uitgehold. 

Mogelijk hopen de Palestijnen met verkiezingen hun positie een nieuw elan te geven, buitenlands, maar ook bij de eigen bevolking. Volgens peilingen zou de Fatah van Abbas een meerderheid krijgen in het parlement, maar Hamas-leider Ismail Haniyyeh zou dan weer meer populariteit genieten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. 

Meest gelezen