Jasper Jacobs

Drie politie-inspecteurs vrijgesproken voor geweldpleging op arrestant

Drie politie-inspecteurs zijn door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken voor het gebruik van geweldpleging tegen een arrestant. Het slachtoffer zou onder andere een schedelbreuk hebben opgelopen, maar de rechtbank kon niet met zekerheid vaststellen hoe en waar het slachtoffer zijn verwondingen had opgelopen. Eerder had het parket al de vrijspraak gevorderd op basis van twijfel. 

Het slachtoffer werd op 14 januari 2013 opgepakt nadat hij in een café in Brussel ruzie had gemaakt met de barman. De man werd administratief opgepakt en meegenomen naar het politiekantoor. Daar moest hij een nacht in de cel blijven. Toen hij de ochtend nadien uit zijn cel werd gehaald, bleek hij zwaargewond te zijn. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis met een schedelbreuk, een gebroken neus en twee gescheurde trommelvliezen.

Volgens zijn advocaten werd de man na zijn arrestatie zwaar mishandeld door drie politiemannen in het fouillelokaal van het politiekantoor aan de Kolenmarkt in Brussel. “Op een bepaald moment werd hij alleen met het drietal achtergelaten”, zegt advocate Aurélie-Anne De Vos. “Ze deden hun handschoenen aan en zeiden dat ze hem ‘eens gingen behandelen zoals in Irak’. Hij kreeg verschillende vuistslagen in de buik, voetstampen over het hele lichaam en werd met een wapenstok in zijn genitaliën geslagen. Hij is sindsdien permanent doof aan één kant.”

Ze deden hun handschoenen aan en zeiden dat ze hem ‘eens gingen behandelen zoals in Irak.
Aurélie-Anne De Vos, advocate van het slachtoffer

Het onderzoek naar de zaak sleepte uiteindelijk bijna zeven jaar lang aan en kwam pas in december 2020 voor de correctionele rechtbank. De rechter sprak de beklaagden nu vrij omdat niet kan worden vastgesteld waar en hoe het slachtoffer zijn verwondingen had opgelopen. De rechter verwees onder meer naar de verklaring van een bewakingsagent over een voorafgaand incident met de man in het café waar hij werd opgepakt. “We moeten het hele vonnis nog nalezen, maar mogelijk tekenen we beroep aan”, reageert de advocaat van de burgerlijke partij. Hij verwijst onder andere naar het trage verloop van het onderzoek en naar de uiteenlopende verklaringen van de drie beklaagden en andere agenten, die op die avond in het politiekantoor aanwezig waren. 

Meest gelezen