Gentse scholen sturen laptops van Vlaamse Regering terug: “Onbruikbaar door ander besturingssysteem”

Enkele Gentse scholen hebben de laptops teruggestuurd die ze hebben gekregen van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). De laptops van de Vlaamse Regering zijn Chromebooks, die draaien op het besturingssysteem van Google. Daardoor werken de programma’s voor Windows en Mac niet. Met andere woorden: de laptops zijn onbruikbaar “Er komen wel nieuwe toestellen aan”, klinkt het. 

Heel wat scholen in Vlaanderen gingen in op het aanbod van de Vlaamse Regering om laptops te bezorgen aan leerlingen in het secundair onderwijs die er zelf geen kunnen betalen. Er werden 15.000 laptops voorzien. “We waren heel blij met dat voorstel”, reageert Elke Decruynaere (Groen) Schepen van Onderwijs in Gent. “Helaas zijn ze toen zo snel willen gaan, waardoor de communicatie ontbrak en er heel wat is misgegaan.” 

Slechte communicatie

“Toen de scholen ingingen op het voorstel, was het niet duidelijk wat voor soort laptop ze precies bestelden, hoeveel het zou kosten en met welk budget het betaald zou worden”, gaat Decruynaere verder. “Toen de Chromebooks uiteindelijk geleverd werden, werd al snel duidelijk dat die niet compatibel waren met de rest van het materiaal waar de scholen mee werken. Ze konden niet anders dan deze terugsturen.”

Oplossing op komst

Intussen is er door de minister wel opnieuw een budget aangekondigd voor IT-materiaal. “Ik ben daar heel blij mee, maar ik hoop dat er dit keer een plan van aanpak komt, waardoor we nieuwe incidenten kunnen vermijden”, zegt Decruynaere. “Hopelijk worden de scholen betrokken of mogen ze zelf bepaalde dingen beslissen.”

Als scholen zelf het IT-budget mogen beheren, kan er minder mislopen

Elke Decruynaere (Groen), Schepen van Onderwijs Gent

“Men bekijkt nu wat de beste manier is om de verdeling aan te pakken. Men bekijkt bijvoorbeeld of het interessant zou zijn om de budgetten aan de schoolbesturen te bezorgen, zodat de scholen zelf met een plan van aanpak kunnen komen. Ik denk dat het goed zou zijn als elke school zijn eigen IT-beleid kan voeren.”

En nu?

Maar wat nu met kinderen die geen laptop hebben? “De Gentse scholen zorgen er in de tussentijd zelf voor dat ze alle leerlingen blijven bereiken”, verzekert Decruynaere. “We hebben met het Stedelijk Onderwijs Gent zelf een aantal computers aangekocht, en ook over de netten heen is er een goede samenwerking met de stad. We willen geen enkele school of leerling aan zijn lot overlaten.”

Meest gelezen