Gentse stadgidsen zijn creatief ondanks coronamaatregelen: “Ons systeem met powerpoints is een gat in de markt”

Gentse stadsgidsen proberen via virtuele wandelingen hun rondleidingen tot bij de mensen te brengen. Gidsen kunnen sinds de tweede lockdown geen rondleidingen meer geven, maar blijven niet bij de pakken zitten. “Het verhaal dat we normaal op straat vertellen, proberen we nu via powerpoints te brengen”, zegt stadsgids in Gent, Lut De Paepe.

Stadsgidsen moeten vindingrijk zijn om de huidige lockdown financieel te overbruggen, want ze kenden afgelopen jaar een uitzonderlijk kort seizoen. “Vorig jaar hebben wij niet meer gewerkt van maart tot juni. Dan zijn we in de zomer terug een klein beetje opgestart tot eind oktober. En nu zijn het al helemaal magere maanden natuurlijk”, zegt Lut De Paepe van Gentse Gidsen VZW.

Virtuele wandelingen

De vrijgekomen tijd wordt weliswaar nuttig gebruikt: “We hebben veel gelezen, thema’s ter hand genomen en een beetje herwerkt.” Zo heeft Gente Gidsen VZW virtuele wandelingen uitgewerkt aan de hand van powerpoints waarmee ze naar rusthuizen trekken. “Sommige mensen zijn gewoon niet meer goed ter been of hebben er moeite mee om twee uur lang recht te staan. Dat is nu geen probleem meer, want ze kunnen op hun gemak zitten en ondertussen een koffietje drinken en een stukje taart eten”, zegt Lut.

Mensen in een rusthuis willen ook wel eens wat anders dan een namiddag breien, haken of pannenkoeken bakken

Lut De Paepe, Stadsgids bij Gentse Gidsen VZW

Volgens Lut is er veel vraag naar het concept: “Het is een heel eenvoudig systeem, want zo een powerpoint is een gat in de markt. Mensen worden steeds ouder en zijn vaker hoog opgeleid. Wie dan in een tehuis of serviceflat terechtkomt, wil ook weleens wat anders dan een namiddag breien, haken of pannenkoeken bakken.”

De creatieve inspanningen beperken een deel van het financieel verlies, al blijven de inkomsten die komen uit rondleidingen toch cruciaal. “Voor mij gaat het, want ik ben getrouwd en ik krijg een pensioen. De inkomsten van de rondleidingen gebruik ik om te reizen. Dat valt nu weg, maar ik mag zeker niet klagen. Voor andere gidsen zouden extra steunmaatregelen zeker wel handig zijn.” 

Beluister hier het gesprek met Lut De Paepe bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen