Gloednieuwe pekel- en zoutstrooier met snufjes moet Vilvoorde sneeuwvrij houden

Voor zaterdag wordt sneeuw verwacht, en dan kan de fonkelnieuwe pekel- en zoutstrooier die Vilvoorde gekocht heeft, voor de eerste keer zijn nut bewijzen. De strooiwagen heeft ook nog eens de  modernste snufjes aan boord.

Veel sneeuw is er nog niet gevallen, maar met de aangekondigde winterprik zaterdag, kan de nieuwe pekel- en zoutstrooier voor de eerste keer uitrukken. Voorzien van nieuwe snufjes, zal de sneeuw opruimen een kinderspel worden: "We hebben dit jaar geïnvesteerd in een pekel- en zoutstrooier, omdat te veel strooien niet goed is voor het milieu en strooizout de wegen kapot maakt", zegt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open VLD). "We hebben gekozen voor pekel, omdat dit veel beter is voor het milieu, het werkt meteen in de ondergrond en is dus veel efficiënter."

De modernste snufjes

Nieuwe snufjes zorgen er ook nog eens voor dat het strooien veel vlotter kan verlopen. Het aantal gram per m² en de breedte van de straat kunnen ingesteld worden, maar ook de volledige route kan in kaart gebracht worden op GPS. Er zal wel niet overal gestrooid worden: "In de woonstraten doen we dat in principe niet. Het is wel de bedoeling dat iedereen voorzichtig rijdt om dan op een hoofdbaan te komen die wel is vrijgemaakt", voegt Vaes er aan toe. De nieuwe strooiwagen kostte 57.000 euro. Vilvoorde kan zaterdag al aan de slag met de 12.000 liter pekel en 60 ton zout die de stad in voorraad heeft. 

Meest gelezen