ROBIN UTRECHT

Corona opgelopen? Kans dat u het opnieuw krijgt is erg klein, volgens Britse studie

Wie corona heeft gehad, loopt weinig risico om opnieuw besmet te raken. Dat toont een nieuwe Britse studie aan. Mensen die COVID-19 gehad hebben, zijn nagenoeg immuun voor op z'n minst vijf maanden. Infectioloog Steven Callens noemt de resultaten van de studie hoopvol maar heeft ook een kanttekening over de besmettelijkheid.

Kan je opnieuw besmet worden met het virus, als je het al gehad hebt? De vraag zorgt al langer voor discussie. Een nieuwe Britse studie  - die op de website van het toonaangevende "Nature" werd gepubliceerd - toont aan dat de kans klein is. Vijf maanden geleden startte het onderzoek, en uit de eerste resultaten blijkt dat je door een besmetting met het coronavirus immuniteit opbouwt. En beter nog: dat die immuniteit de kans dat je het virus nog eens oploopt, met ongeveer 80 procent verlaagt. Toch tenminste voor vijf maanden, de duurtijd van de studie tot nu toe.

"Mogelijke" herbesmetting

In totaal deden meer dan 20.000 mensen mee aan het onderzoek. Bij de 6600 deelnemers die het virus al eens hadden, werden 44 nieuwe besmettingen vastgesteld. "Het zijn "mogelijke" herbesmettingen, want er is een kans dat de gedetecteerde virusdeeltjes afkomstig zijn van de eerste infectie, en dat er dus eigenlijk geen nieuwe besmetting is", verduidelijkt infectioloog Steven Callens. Nauwkeurigere testen hebben maar bij 2 van die 44 besmettingen aangetoond dat het "waarschijnlijk" ook om een nieuwe besmetting gaat. "En dan nog weten ze niet helemaal zeker dat het daar effectief om een tweede infectie gaat", aldus Callens.

"De studie geeft dus aan dat bij minder dan 1 procent van de mensen die al eens corona hadden, na een tijdje ook een tweede besmetting werd vastgesteld. En dat stemt hoopvol", benadrukt de infectioloog. In de groep van 14.000 deelnemers die het virus nog niet hadden opgelopen, testten de afgelopen vijf maanden 318 mensen positief op het virus. 

Bij minder dan 1 procent van wie corona had, werd ook een herbesmetting vastgesteld

Infectioloog Steven Callens

Het onderzoek toont aan dat wie besmet is geweest dus ook immuniteit heeft opgebouwd. Volgens de Britse hoofdonderzoeker van de studie is die immuniteit misschien zelfs even effectief als een vaccinatie. "Toch tenminste voor 5 maanden, de duurtijd van de studie tot nu toe", nuanceert Callens. De immuniteit is dus geen structureel alternatief voor een vaccin.

Word je nog ziek?

Stel, je bent toch opnieuw besmet, word je dan nog ziek? De studie suggereert dat mensen bij een herbesmetting - wat dus niet vaak zou voorkomen - over het algemeen genomen minder vaak ziek zijn. Een derde van de mensen die mogelijk herbesmet werd, geeft namelijk aan geen ziektesymptomen te hebben. Da's een groot contrast met de mensen die voor een eerste keer het virus opliepen: daar geeft ongeveer drie vierde van de mensen aan wèl symptomen te hebben. 

Wie dan toch opnieuw besmet raakt, zou wel besmettelijker kunnen zijn

Infectioloog Steven Callens

Maar dat zegt niets over de aard en ernst van de symptomen, dat hebben de onderzoekers niet expliciet onderzocht. Mensen moesten aangeven of ze symptomen hadden, niet welke of hoe zwaar ze waren. Of mensen ook effectief zieker (of anders ziek) zijn tijdens de eerste infectie weten we op basis van deze studie dus niet. Ook over het profiel van de mensen die een tweede besmetting zouden opgelopen hebben (bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, gewicht) kunnen de wetenschappers (nog) geen uitspraken doen.

Virus doorgeven?

Als je dan toch opnieuw besmet zou zijn maar je niet ziek voelt, kan je het virus dan nog doorgeven aan anderen? "Ja", zegt Callens die hier toch een belangrijke kanttekening wil maken bij de hoopvolle resultaten van de studie. "Het onderzoek geeft zelfs aan dat mensen die dan toch herbesmet zouden zijn, een hogere virale lading met zich mee kunnen dragen. Daardoor zouden ze het virus makkelijker kunnen doorgeven en dus besmettelijker zijn dan bij de eerste infectie", merkt Callens op. 

"Bovendien blijken mensen die herbesmet zijn, dus ook vaker asymptomatisch. Ze merken niet meer altijd dat ze het virus meedragen, wat ook gevaarlijk kan zijn", gaat hij verder. "Het virus al gehad hebben of immuun zijn, lijkt dus absoluut geen reden om de maatregelen te laten varen, integendeel. Mondmaskers dragen en afstand houden, zullen we dus nog even moeten volhouden."

Het virus al gehad hebben, betekent niet dat je de maatregelen kan laten varen. Integendeel

Infectioloog Steven Callens

De studie werd vijf maanden geleden gestart en loopt nog, het gaat hier over tussentijdse resultaten. De studie wordt uitgevoerd bij meer dan 20.000 zorgverleners in het Verenigd Koninkrijk. Elke twee tot vier weken ondergaan de deelnemers een bloedtest om antilichamen op te sporen, en een PCR test om het virus zelf te detecteren.

De meeste deelnemers zijn vrouwen jonger dan 60 jaar, geeft een immunoloog in "Nature" aan. Volgens hem ontwikkelt deze groep waarschijnlijk niet de meest ernstige symptomen, en is ze misschien niet helemaal representatief voor de gehele bevolking. Of de immuniteit ook geldt voor nieuwe virusvarianten is niet duidelijk.

Meest gelezen