www.stefaanhul.be

Liefkenshoektunnel deels afgesloten voor "tunnelwas", maar wat is dat precies?

De Liefkenshoektunnel in Antwerpen is afgelopen nacht afgesloten in de richting van Beveren voor een "tunnelwas". Bij zo'n tunnelwas wordt de hele tunnelkoker grondig gereinigd en dat moet heel voorzichtig gebeuren om niets te beschadigen. "In de wintermaanden wordt een tunnel veel sneller vuil door regen, sneeuw en strooizout", vertelt Marc Persoon van de Liefkenshoektunnel aan Radio 2 Antwerpen.  

Tijdens een tunnelwas worden het wegdek, de wanden, de verlichtingsarmaturen en het plafond van de tunnelkoker grondig gereinigd. "Om de muren schoon te maken, rijdt een gespecialiseerde reinigingswagen met borstels aan de zijkant stapvoets door de tunnel", legt algemeen manager Marc Persoon uit. "De waswagen reinigt de wandplaten met veel precisie, want die platen kunnen breken. Zo'n tunnelwas neemt een hele nacht in beslag want de wagen moet verschillende keren door de tunnel."

Zo'n tunnelwas neemt de hele nacht in beslag want de waswagen moet verschillende keren door de tunnel

Marc Persoon, algemeen manager van de Liefkenshoektunnel

"In de winter zorgen regen, sneeuw en strooizout ervoor dat de tunnel sneller vervuilt dan in de zomer. Ook in februari zal er nog een tunnelwas gebeuren in de Liefkenshoektunnel en dan gaan we bekijken of het maandelijks nodig is, of dat we een maandje kunnen overslaan."

Behalve het schoonmaken van de tunnel, gebeuren ook enkele onderhoudswerken. "Bewegende delen worden getest en gesmeerd en veiligheidsuitrustingen worden gecontroleerd. Een volledige check-up van de tunnelkoker dus", besluit Persoon. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag zal de Liefkenshoektunnel afgesloten zijn van 21 uur tot 5 uur in de richting van Stabroek (Nederland). Er wordt een omleiding voorzien. 

www.stefaanhul.be

Meest gelezen