Lint koploper qua oversterfte in provincie Antwerpen, Wuustwezel staat onderaan 

De gemeente Lint staat bovenaan het lijstje met oversterftecijfers in de provincie Antwerpen. Oversterfte is het aantal mensen dat er meer zijn gestorven dan verwacht. Om dat te berekenen werd het aantal overlijdens in 2020 vergeleken met het gemiddelde aantal overlijdens in de jaren 2017, 2018 en 2019. In Lint waren er maar liefst 46,7 procent meer overlijdens. In Wuustwezel en Bonheiden zijn de cijfers dan weer onverwacht laag. Daar zijn ruim 8 procent minder mensen overleden dan de jaren ervoor. In de hele provincie Antwerpen waren er 12,5 procent meer overlijdens.

2020 was een bijzonder dodelijk jaar. Dat heeft alles te maken met de hittegolf in augustus en de coronapandemie. Vooral in Lint zijn de sterftecijfers hoog. In de Kempen zijn het vooral Mol (32,8%) en Merksplas (31,1%) waar corona hard heeft toegeslagen.  Ook Stabroek (35,2%) in het noorden doet het minder goed.  En ook waar één van de coronavaccins gemaakt wordt, in Puurs - Sint-Amands (34,5%), zijn veel meer mensen gestorven.

In sommige gemeenten zijn dan weer minder mensen gestorven dan verwacht. Dat is zo onder meer in Wuustwezel (-8,6%) en Bonheiden (-8,3%). "We hebben een overwegend oudere bevolking die zich goed aan de regels houdt. Ook in onze woonzorgcentra hebben we amper corona-uitbraken gehad. Daardoor liggen de cijfers dus niet zo hoog", legt burgemeester Lode Van Looy (BR30) uit.

 

Meest gelezen