onziememois

Lous and the Yakuza wint Music Moves Europe Talent Award: "Muziek heeft mijn leven gered"

Zangeres Lous and the Yakuza uit Brussel is bekroond met een Music Moves Europe Talent Award.  De 8 laureaten zijn vanavond bekendgemaakt tijdens een online show. De Music Moves Europe Talent Awards geven opkomende Europese artiesten die volgens hen een mooie internationale carrière tegemoet gaan een duwtje in de rug. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de voorlaatste dag van het showcasefestival Eurosonic. 

Naast Lous and the Yakuza zijn ook Alyona Alyona (Oekraïne), Inhaler (Ierland), Julia Bardo (Italië), Melenas (Spanje), Rimon (Nederland), Sassy 009 (Noorwegen) en Vildá (Finland) de winnaars van de Music Moves Europe Talent Awards 2021 en dus muzikale namen om in de gaten te houden. De Public Choice Award 2021 ging ook naar de Oekraïense rapper Alyona Alyona. De Congolees-Rwandese zangeres Lous and the Yakuza was op Eurosonic een van de vertegenwoordigers van België. 

Lous and the Yakuza (echte naam: Marie-Pierre Kakoma) is 24 en heeft zich in het coronajaar 2020, waarin haar debuutalbum "Gore" uitkwam, al internationaal in de kijker gewerkt. Zo mocht ze in de Verenigde Staten aantreden in "The tonight show" van Jimmy Fallon en outte Madonna zich als fan. Tijdens de Redbull Elektropedia Awards werd ze verkozen tot "artiest van het jaar". Met haar songs verzamelde ze al meer dan 1 miljoen streams voor haar debuutalbum uitkwam en ze heeft fans van Italië tot Zuid-Korea.  "Gore" maakte ze trouwens met de Spaanse producer El Guincho, die eerder al "El mal querer" van Rosalia producete (Rosalia won in 2018 ook een Music Moves Europe Talent Award).

In de nominatievideo voor deze prijzen geeft ze aan "dat muziek haar leven gered heeft" en dat ze hoopt dat haar muziek ook voor anderen iets kan betekenen.  

Bekijk de video waarin ze zichzelf voorstelt: (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

De nummers op haar debuutalbum zijn autobiografisch. Kakoma heeft geen doorsnee jeugd gehad. Die speelde zich afwisselend in Afrika en België af.  Op haar 15e besliste ze om zonder haar ouders terug te keren naar België. "Ik ben Rwandese en probeerde het op mijn eentje te maken in de muziek", vertelde ze op Studio Brussel. "Ik was alleen in België en op een bepaald moment (Kakoma was toen 18, red.) draaiden mijn ouders de geldkraan dicht, waardoor ik een tijdje op straat heb geleefd. Ik sliep in de Brusselse metrostations." Ook The New York Times pikte haar levensverhaal al op.

Naast zangeres is Kakoma ook model. Met het geld dat ze daarmee verdient, wil ze veldhospitalen bouwen in moeilijk bereikbare gebieden in Rwanda. "Ik wil een voorbeeld zijn van een sterke zwarte vrouw, die er op haar eentje geraakt is, tegen alle verwachtingen in en ik wil op zoveel mogelijk vlakken impact hebben." 

Bekijk de videoclip van "Dilemme" van Lous and the Yakuza: (en lees daaronder verder) 

In vergelijking met Anglo-Amerikaanse muziek is het percentage muziek dat afkomstig is uit Europa relatief klein. De Music Moves Europe Talent Awards zijn in het leven geroepen om de internationale carrières van opkomende Europese artiesten te versnellen. De prijs is sinds enkele jaren de opvolger van de European Border Breakers Award die ook tijdens Eurosonic werd uitgereikt. Onder anderen Belgische artiesten als Gabriël Rios, Selah Sue en Oscar and the Wolf sleepten die in de wacht. 

De winnaars van de 8 awards zijn geselecteerd door een jury die bestaat uit Wilbert Mutsaers (Spotify), Julia Gudzent (tourpromotor), Katia Giampaolo (manager), Huw Stephens (BBC Radio 1) en de Nederlandse artieste Naaz (Public Choice-winnaar 2020). Elke winnaar ontvangt een geldprijs van 10.000 euro, inclusief een zakelijk ondersteuningspakket. Als winnaar van de Public Choice Award ontvangt Alyona Alyona nog eens 5.000 euro en wordt ze uitgenodigd voor een live sessie in de opnamestudio van streamingdienst Deezer in Parijs. 

Meest gelezen