Videospeler inladen...

Nederlandse regering-Rutte III neemt ontslag na schandaal over kindertoeslagen

Zoals verwacht is de Nederlandse regering gevallen. Premier Mark Rutte heeft het ontslag van zijn regering aangeboden aan koning Willem-Alexander. De zogenoemde "toeslagenaffaire", waarbij hoge ambtenaren zonder reden de premies voor kinderopvang van 26.000 gezinnen hadden geschrapt, deed het kabinet in zijn voegen kraken. Over twee maanden zouden er hoe dan ook verkiezingen zijn gekomen. 

In zijn persconferentie erkende premier Mark Rutte (VVD) dat de regering de verantwoordelijkheid draagt voor de verschrikkelijke manier waarop met de betrokken ouders is omgegaan. Duizenden mensen is groot onrecht aangedaan, luidde het. 

Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd

Premier Mark Rutte

Hij zei dat hij daarom het ontslag van de regering heeft aangeboden bij de koning. Het ontslagnemende kabinet zal echter blijven doen wat nodig is in het belang van Nederland en dat houdt de strijd tegen de coronapandemie en de sociale en maatschappelijke steunmaatregelen in, beloofde Rutte. Dat is dan wel zonder minister van Economie en partijgenoot Eric Wiebes die de regering meteen verlaat. 

Premier Rutte maakt zich sterk dat de betrokken ouders snel een compensatie zullen krijgen -hij noemde een bedrag van 30.000 euro dat nog voor mei betaald zou worden- en hij wil ook voorkomen dat er in de toekomst nog dergelijke zaken zouden gebeuren. Wie recht heeft op meer, zal dat later krijgen, maar daarover was Rutte iets vager. 

Anders dan sommige andere politici trekt Rutte echter zijn kandidatuur voor het lijsttrekkersschap (en dus mogelijk toekomstig premierschap) niet in. Dat is aan de partij en aan de kiezer om daarover te oordelen, zei hij. Volgens de peilingen zou zijn VVD het goed doen in de verkiezingen en bestaat de kans dat hij nadien een nieuwe regering kan vormen. 

Het is aan de partij en aan de kiezers om daarover te oordelen

Premier Rutte over zijn lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen

De regering was vandaag bijeengekomen om haar eigen lot te bepalen. Aanleiding voor de crisis is een "vernietigend rapport" over de toeslagenaffaire. De voorbije jaren -en ook onder de vorige regering met sociaaldemocraten- werden duizenden gezinnen onterecht gedwongen om toeslagen van de overheid terug te betalen, terwijl ze daar recht op hadden. Veel van die mensen belandden in de armoede.

De derde regering van de liberaal Mark Rutte bestaat uit zijn eigen VVD, het christendemocratische CDA, D66 en de conservatief-religieuze ChristenUnie. Ze was aan de macht sinds oktober 2017. De regering maakte zich eerder sterk dat ze ook ontslagnemend nog altijd de nodige coronamaatregelen kan treffen. Het schandaal vond overigens ook voor een deel plaats onder de vorige regering Rutte II, die met de VVD en de sociaaldemocratische PvdA. 

Bekijk hier premier Rutte op de fiets naar de koning om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Waarover gaat die toeslagenaffaire?

De "toeslagenaffaire" hangt al twee jaar boven het hoofd van de Nederlandse regering. Destijds raakte bekend dat hoge ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Financiën jarenlang toeslagen voor kinderopvang hebben laten stopzetten zonder dat er sprake was van fraude.

Ze zochten daarbij systematisch naar fraudeurs in bepaalde bevolkingsgroepen. Daardoor werden zo'n 26.000 gezinnen getroffen. Velen verzeilden in de armoede. Die praktijk startte al onder de vorige regering (Rutte II). In 2019 stapte staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) op.

Maar de politieke etterbuil barstte eind vorig jaar pas echt uit, toen uit een vernietigend rapport van een parlementaire onderzoekscommissie bleek dat niet alleen hoge ambtenaren, maar ook rechters, parlementsleden én ministers niet op de juiste manier zijn omgegaan met ouders die ten onrechte beschuldigd werden van fraude.

Bekijk hier fragmenten van een reportage van de Nederlandse zender NOS met emotionele reacties van getroffen gezinnen: (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Stilzwijgen

Sindsdien stond de regering van Rutte danig onder druk, de roep om af te treden werd alsmaar luider, ook al verkeert Nederland, net als zovele andere landen, in crisis door de coronapandemie. Gisteravond was er overleg tussen de verschillende partijen in de regering: VVD, CDA, D66 en Christenunie. Naar verluidt had Rutte vooraf aan de partijen gevraagd om tijdens dat overleg duidelijk te maken of ze de regering nog steunden of niet.

Maar na het overleg bleven de partijen zwijgzaam. Ook premier Rutte liet gisteravond niet in zijn kaarten kijken. "Ik ga daar niet over praten met de media. We moeten die discussie eerst intern voeren." Dat is dus vanmiddag gebeurd blijkbaar. 

Veel ouders is een onrecht zonder precedent aangedaan

Verslag van de onderzoekscommissie naar de toeslagenaffaire

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze reporter Ivan Ollevier in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen